RTSH 24 Live

Art

Presidenti Begaj dekoron me titullin "Mjeshtër i Madh" piktorin e njohur Helidon Haliti

09/05/2023

Presidenti Begaj dekoron me titullin "Mjeshtër i Madh" piktorin e njohur Helidon Haliti

Presidenti i Republikës së Shqipërisë, Bajram Begaj, ka dekoruar me titullin “Mjeshtër i madh” piktorin Helidon Haliti me motivacionin: “Me mirënjohje për veprimtarinë e pasur artistike në artin figurativ, i vlerësuar si piktori “Mjeshtër i akuareleve" dhe si intelektual i angazhuar në edukimin e shoqërisë me vlera kulturore dhe artistike. Në vlerësim të promovimit të artit shqiptar nëpërmjet ekspozitave brenda dhe jashtë vendit, duke kontribuar në rritjen e imazhit të Shqipërisë.”

Në ceremoninë e zhvilluar të martën në presidencë zoti Begaj tha se Helidon Haliti është një piktor modern bashkëkohor dhe surrealist në kufijtë e realizmit magjik, siç e përcaktojnë edhe kritikët e artit. Por frymëzimi tij nga temat shqiptare e bën atë më të veçantë, gjithashtu e bën vlerësimin që i jepet sot më kuptimplotë.

Miq nga bota e artit dhe familjarë të mjeshtrit të madh, Haliti, ishin të pranishëm në Institucionin e Presidentit të Republikës për të ndjekur dekorimin e tyre, si dhe për të ndarë së bashku emocionet e një vlerësimi të merituar, dedikuar punës së tyre si një trashëgimi e lënë për artistët e rinj.

Artisti Helidon Haliti është një ndër artistët tanë më të njohur dhe kontributi i tij është nderuar me çmime të rëndësishme brenda dhe jashtë Shqipërisë. Ai është vlerësuar për një kontribut të madh kryesisht në 15 vitet të qëndrimit të tij në Greqi, në organizimin e ekspozitave të ndryshme si dhe prezantimin e Artit dhe Kulturës Shqiptare në shtetin helen. 

Haliti është ndër emrat më të rëndësishëm të artit bashkëkohor shqiptar. Arti i tij është i njohur në Shqipëri dhe jashtë saj. Haliti është  pjesëmarrës në shumë bienale dhe ekspozita ndërkombëtare, mbi 5 ekspozita personale, dhe është nderuar me çmime të kalibrit të lartë brenda dhe jashtë Shqipërisë. Ai është mjaft i vlerësuar nga kritikë e studiues arti. Veprat e Haliti janë pjesë e muzeumeve dhe galerive , si dhe koleksionistëve të ndryshëm në Shqipëri dhe jashtë saj.

 

/ rtsh.al /