RTSH 24 Live

Kuzhinë

Pesë ushqime të bardha që mund të jenë të rrezikshme për shëndetin

02/05/2023

Pesë ushqime të bardha që mund të jenë të rrezikshme për shëndetin

Me kalimin e viteve, studime specifike kanë identifikuar disa ushqime të përdorura zakonisht që janë potencialisht të rrezikshme për trupin tonë nëse merren në doza të tepërta.

Këto janë substanca që mund t'i gjejmë në të gjitha produktet që konsumojmë çdo ditë. Këto ushqime janë lehtësisht të zëvendësueshme me të tjera më të shëndetshme dhe më pak të rrezikshme për shëndetin tonë, të paktën në alternim.

Kripë- Konsumimi në doza të tepërta mund të shkaktojë sëmundje kardiovaskulare. E gjejmë në sasi të mëdha në ushqime të paketuara, kështu që këshilla është të bëni kujdes me konsumin e këtyre ushqimeve.

Qumështi i lopës- Qumështi i lopës mund të jetë shkaktar i reaksioneve fiziologjike si intolerancat dhe alergjitë. Rekomandohet konsumimi i zëvendësuesve të perimeve si qumështi i orizit nëse jeni alergjik ndaj qumështit të lopës.

Miell- Mielli i bardhë gjendet praktikisht në çdo ushqim që konsumojmë, duke filluar nga makaronat. Megjithatë, për fat të keq, mielli i bardhë, nëse konsumohet në doza të mëdha, mund të dëmtojë trupin tonë. Mundohuni të shmangni sa më shumë konsumin e ushqimeve të përbëra me miell të bardhë.

Sheqeri- Sheqeri, përveçse shkakton prishjen e dhëmbëve, mund të shkaktojë lodhje mendore dhe ndjenjën e lodhjes. Në raste të tjera mund të jetë shkaku i diabetit.

Oriz i bardhë- Orizi i bardhë, në dukje i padëmshëm, nëse konsumohet në doza të larta mund të shkaktojë një rritje të glukozës në gjak. Alternoni konsumin dhe preferoni orizin kaf.

/rtsh.al/