RTSH 24 Live

Kuzhinë

Përdorimet fantastike dhe magjepsëse të hudhrës gjatë gjithë epokave

16/10/2023

Përdorimet fantastike dhe magjepsëse të hudhrës gjatë gjithë epokave

Shumë kohë përpara se hudhra të bëhej mikja më e mirë në kuzhinë, ajo përdorej në të gjithë botën për pothuajse gjithçka,  përveç  gatimit.

Gjatë mijëvjeçarëve, hudhra ka luajtur rolin e çdo gjëje, nga steroid në afrodiziak. Akoma më mbresëlënëse është se shumë nga këto përfitime të lashta shëndetësore që atëherë janë vërtetuar shkencërisht.

Ilaçi i mrekullueshëm - Hudhra ka qenë gjithmonë e përdorur dhe është administruar vazhdimisht për një shumëllojshmëri sëmundjesh. Nga Amerika në Egjipt dhe Kinë, hudhra është përdorur historikisht për të trajtuar gjithçka, nga dispepsi te murtaja.

Ilaçi i parë? - Gama e gjerë e përdorimeve të hudhrës u zbulua gjithashtu shumë herët në historinë njerëzore. Me ardhjen e shkrimit dhe mbajtjes së shënimeve në Sumerin e lashtë rreth vitit 3400 pes, hudhra ishte vendosur tashmë në mënyrë të vendosur si një ilaç që shëron të gjitha.

Hudhra në Greqi - Kujdesi shëndetësor i Greqisë së lashtë varej shumë nga hudhra. Vetë Hipokrati përdorte shpesh hudhrën për trajtimin e barkut dhe mitrës.

Hudhra në Egjipt - Egjiptianët e lashtë kishin shumë përdorime të hudhrës. Ajo konsiderohej një shtesë thelbësore për klasën punëtore, e cila besonte se do t'i ndihmonte ata në ditët e tyre të vështira dhe të nxehta të punës. Thelpinj hudhre u gjetën gjithashtu në varrin e mbretit Tutankhaten, por ekspertët nuk janë ende të sigurt pse ato u përfshinë në zotërimet e përjetshme të faraonit.

Hudhra në Kinë - Shumica e ekspertëve pajtohen se hudhra ishte një element kryesor i mjekësisë kineze të paktën në 3000 pes. Për më tepër, Kina ishte ndoshta një nga kulturat e para që përfshiu plotësisht hudhrën në dietën e tyre të përditshme. Hudhra përdorej gjithashtu në Kinën e lashtë si një ruajtës natyral për ushqime të tjera, veçanërisht mishin e papërpunuar.

Ilaçet kundër depresionit - Janë zbuluar të dhëna që sugjerojnë se hudhra ishte përshkruar për diçka të ngjashme me depresionin klinik në Kinën e lashtë. Përdorimi i saj si një trajtim për trishtimin dhe problemet emocionale e bën hudhrën antidepresantin e parë në botë.

Hudhra në Indi - Hudhra ka qenë një element kryesor i praktikave mjekësore indiane për aq kohë sa do të na çojnë të dhënat. Charaka -Samhita,  një tekst i lashtë Ayurveda që daton në mijëvjeçarin e 1 pes, përshkruan efikasitetin e hudhrës në trajtimin e artritit dhe sëmundjeve të zemrës.

Hudhra në Mesjetë - Evropianët në Mesjetë mbështeteshin te hudhra për të gjitha llojet e gjërave gjatë shekujve. Ajo u përdor nga aristokratët, njerëzit e thjeshtë dhe anëtarët e klerit.

Hudhra në mjekësinë moderne - Shumë nga vetitë medicinale të hudhrës janë përshtatur shumë mirë edhe nga mjekësia moderne. Shumë njerëz sot ende marrin suplemente hudhre për çdo gjë, nga inflamacioni tek dispepsia.

/rtsh.al/