RTSH 24 Live

Rajoni

Pahor: Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut t’i jepet drita jeshile për fillimin e negociatave! Kosovës t'i liberalizohen vizat

17/06/2022

Pahor: Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut t’i jepet drita jeshile për fillimin e negociatave! Kosovës t'i liberalizohen vizat

Presidenti slloven Borut Pahor ka kërkuar fillimin e negociatave të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut për anëtarësim në BE. Në një letër drejtuar Presidentit të Këshillit Evropian Charles Michel, ai ka kërkuar gjithashtu që në samitin më 23 qershor të heqë regjimin e vizave për qytetarët e Kosovës.

Unë besoj se nevojiten hapa konkretë për të përshpejtuar zgjerimin e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor. Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut t’i jepet drita jeshile për fillimin e negociatave në qershor dhe Kosova të marrë liberalizim vizash. Besoj se të dyja kërkojnë vetëm vullnetin politik të shteteve anëtare, si të tre shtetet plotësojnë të gjitha kushtet për të thënë. Dua gjithashtu një proces më të shpejtë negociues me Malin e Zi dhe Serbinë”, ka shkruar Pahor.

Ai ka shprehur shqetësim edhe për situatën në Bosnje-Hercegovinë. Sipas tij është e domosdoshme që Bosnjës e Hercegovinës t’i jepet statusi i kandidatit pa kushte pasi do t’i forconte forcat pro-evropiane.

"Unë jam veçanërisht i shqetësuar për situatën në Bosnje e Hercegovinë. Në këtë vend, pasojat negative dhe procesi shumë i ngadaltë i zgjerimit të Bashkimit Evropian dhe largimi nga perspektiva evropiane. Në këto rrethana, nacionalizmi dhe lufta për ndryshimin e kufijve po intensifikohen, të gjitha këto po çojnë në paqëndrueshmëri në rritje që kërcënon sigurinë jo vetëm të BE dhe fqinjësisë së saj të afërt, por edhe të Bashkimit Evropian.

Jam i bindur se është e domosdoshme që Bosnjës e Hercegovinës t’i jepet statusi i kandidatit pa kushte. Natyrisht, BeH duhet të plotësojë kushtet, por rendi duhet të jetë i ndryshëm  kështu që së pari statusin e kandidatit dhe më pas plotësimin e kushteve. Sipas mendimit tim, kjo do t’i forconte forcat pro-evropiane në Bosnjë e Hercegovinë dhe dinamika e përshtatjes së brendshme me normat evropiane", shkruhet në letrën e Presidenti slloven Borut Pahor.

/rtsh.al/