RTSH 24 Live

Kuriozitete

Objekte të shpikura nga NASA që i përdorim në jetën e përditshme

10/09/2023

Objekte të shpikura nga NASA që i përdorim në jetën e përditshme

Agjencia hapësinore NASA, ka ndikuar në shumë sektorë, duke përfshirë elektronikën, mjekësinë, energjinë dhe mjedisin, që nga momenti i parë i themelimit të saj në 1958-ën.

Në jetën tonë të përditshme ne përdorim objekte të shpikura nga NASA, të shpikura nga kjo e fundit si rezultat i zhvillimit të eksplorimit të hapësirës.

Më postë 10 objekte të shpikura nga NASA por që ne i përdorim në jetën e përditshme.

Televizion satelitor

Nisja, më 10 korrik 1962, nga Kepi Canaveral, Florida, i satelitit Telstar, i cili lejoi dërgimin dhe marrjen e sinjalit të parë televiziv përtej Atlantikut, nga Stacioni Tokësor Andover, në Shtetet e Bashkuara, në Telekomin Pleumeur-Bodou. Qendra, Francë. Në pak muaj në të cilët ishte funksional, Telstar lejoi transmetimin e mbi 400 transmetimeve telefonike, telegrafike, fakse dhe televizive.

Shtresë e butë

A keni menduar ndonjëherë se teknologjia e një shtrese të butë që ne përdorim sot për jastëkët dhe dyshekët tanë, është në fakt rezultat i një projekti të krijuar nga NASA në vitet shtatëdhjetë? Qëllimi ishte përmirësimi i mbulimit të sediljeve dhe mbrojtjes nga ndikimi në fluturimet në hapësirë.

Lente kundër gërvishtjeve

Edhe veshjet kundër gërvishtjeve mund të gjurmohen në një projekt të vjetër të NASA-s. Në Qendrën Kërkimore Leëis të NASA-s, në fakt, është punuar në vizoret e helmetave të astronautëve dhe në veshjet e diamantit të sistemeve të hapësirës ajrore, padyshim duke kërkuar një mënyrë për t'i bërë ato më rezistente dhe më pak të ekspozuara ndaj gërvishtjeve. Puna e ngjashme, megjithatë, e kryer nga djemtë në JPL (Jet Propulsion Laboratory), lejoi krijimin e lenteve që filtrojnë dritën e diellit, të cilat më vonë u montuan edhe në objekte të përdorura zakonisht si syze dielli, syze skijimi dhe maska, siguri për saldatorët.

Detektori i tymit

Në këtë rast nuk është një shpikje e vërtetë, por një zbatim total që ka përmirësuar shumë objektin ekzistues. Detektori i tymit u projektua posaçërisht nga Francis Robbins Upton në 1890. Megjithatë, ai nuk ishte i rregullueshëm dhe jepte shumë alarme false. Më pas, NASA krijoi detektorin fillestar të zjarrit në Brunsëick, një sensor i projektuar për orbitët e anijes hapësinore, i aftë për të zbuluar praninë e grimcave të djegies në ajër.

Fshesë me korrent (dhe pajisje shtëpiake në përgjithësi).

Kompania filloi bashkëpunimin me NASA-n, me qëllimin e projektimit të pajisjeve të vogla shtëpiake për të thjeshtuar jetën e astronautëve në hapësirë.

Filtrat e ujit

Filtrat e ujit ekzistonin tashmë gjatë misioneve Apollo të viteve 1960. Megjithatë, agjencia hapësinore kishte nevojë të ruante sasi të mëdha uji, për periudha të gjata, duke e mbajtur atë gjithmonë të freskët, të pastër dhe të pijshëm. Për këtë qëllim, NASA krijoi një zgjidhje që përdorte oksidimin e karbonit për të filtruar ndotësit. Kjo u mor më pas nga industrialisti Mike Pedersen, krijuesi i ndërkombëtar i ujit perëndimor, i cili e zbatoi atë në sistemin e tij të filtrimit të ujit. Ky sistem përdoret edhe sot në kushte industriale, rezidenciale ose të këqija higjienike.

Mikroçipi

Merita e NASA-s nuk është se ka shpikur materialisht, por ajo që i ka dhënë një impuls gjigant këtij sektori. NASA e ka implementuar këtë mikroçip në kompjuterin udhëzues Apollo, një kompjuter në bord i montuar si në modulin e komandës ashtu edhe në modulin hënor. Në fakt, ishte kompjuteri i parë që përdori qarqet e integruara.

Këpucë me shtresë

Thembrat janë projektuar nga NASA, gjatë misioneve Apollo, në mënyrë që të mos lodhen këmbët e astronautëve gjatë shëtitjeve hënore. Shumë dekada më vonë ideja iu propozua Nike nga Frank Rudy, një ish-inxhinier i NASA-s, dhe ata krijuan atlete me një shtresë që përdoren ende sot.

Topa golfi

Robert Thurman, një ish-inxhinier i sistemeve hapësinore të NASA-s, duket se ka zbatuar atë që mësoi nga analizimi i ngarkesave të ajrit në rezervuarin e jashtëm të karburantit të Space Shuttle në analizimin e aerodinamikës së topave të golfit për kompaninë Ëilson Sporting Goods. Rezultati ishte topi i famshëm Ultra 500, i cili ka tre gropëza me madhësi të ndryshme në 60 faqe trekëndore.

Leva

Leva u shpik me telekomandë në misionet e hershme Apollo në mendje. Në fillim të viteve 1980, një levë në formë T doli me një levë të aftë për të kontrolluar drejtimin, e cila ju lejonte të drejtoni një automjet me njërën dorë. Nga video-lojërat tek pjesët e avionëve, gjithçka vjen nga kjo shpikje e parë.

/rtsh.al/