RTSH 24 Live

Teknologji

Një objekt i çuditshëm 10 milionë herë më i ndritshëm se dielli sfidon fizikën

05/05/2023

Një objekt i çuditshëm 10 milionë herë më i ndritshëm se dielli sfidon fizikën

Astronomët i quajnë objektet çuditshme si shkelës të ligjit të burime ultraluminoze të rrezeve X (ULX) dhe ato nxjerrin rreth 10 milionë herë më shumë energji se dielli.

Kjo sasi energjie thyen një ligj fizik të njohur si kufiri Eddington, i cili përcakton se sa i ndritshëm mund të jetë një objekt i një madhësie të caktuar.

Nëse një objekt thyen kufirin e Eddington, shkencëtarët presin që ajo të shpërthejë veten në copa. Megjithatë, ULX-të "rregullisht kalojnë këtë kufi nga 100 deri në 500 herë, duke i lënë shkencëtarët në mëdyshje", sipas një deklarate të NASA-s.

Vëzhgimet e reja të publikuara në The Astrophysical Journal nga grupi i teleskopit spektroskopik bërthamor i NASA-s (NuSTAR), i cili e sheh universin në rrezet X me energji të lartë , konfirmoi se një ULX i veçantë, i quajtur M82 X-2, është padyshim shumë i ndritshëm.

Teoritë e mëparshme sugjeruan se shkëlqimi ekstrem mund të jetë një lloj iluzioni optik, por ky studim i ri tregon se nuk është kështu objekti ULX në fakt po sfidon disi kufirin e Eddington.

Astronomët besonin se ULX-të mund të ishin vrima të zeza , por M82 X-2 është një objekt i njohur si një yll neutron . Yjet neutron janë bërthamat e mbetura, të vdekura të yjeve si dielli.

Një yll neutron është aq i dendur sa që graviteti në sipërfaqen e tij është rreth 100 trilion herë më i fortë se ai i Tokës. Ky gravitet intensiv do të thotë se çdo material i tërhequr në sipërfaqen e yllit të vdekur do të ketë një efekt shpërthyes.

Studimi i ri zbuloi se M82 X-2 konsumon rreth 1.5 materiale të Tokës çdo vit, duke e nxjerrë atë nga një yll fqinj. Kur kjo sasi lënde godet sipërfaqen e yllit neutron, është e mjaftueshme për të prodhuar shkëlqimin jashtë grafikut që vëzhguan astronomët.

Ekipi hulumtues mendon se kjo është dëshmi se diçka duhet të ndodhë me M82 X-2 që e lejon atë të përkulë rregullat dhe të thyejë kufirin e Eddington.

Ideja aktuale është se fusha magnetike intensive e yllit neutron ndryshon formën e atomeve të tij, duke e lejuar yllin të ngjitet citon NASA.

/rtsh.al/