RTSH 24 Live

Kuzhinë

Në cilat ushqime e gjejmë acidin folik?

24/03/2023

Në cilat ushqime e gjejmë acidin folik?

Acidi folik është një lëndë ushqyese jetike që luan një rol vendimtar në zhvillimin e një trupi të shëndetshëm.

Është një lloj vitamine B që ndihmon trupin të krijojë qeliza të reja, duke përfshirë qelizat e kuqe të gjakut.

Acidi folik është veçanërisht i rëndësishëm gjatë shtatzënisë, pasi ndihmon në parandalimin e defekteve të lindjes në trurin dhe shtyllën kurrizore të foshnjës.

Është gjithashtu i dobishëm për shëndetin e zemrës, pasi ndihmon në uljen e niveleve të homocisteinës, një aminoacid që mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Por ku mund ta gjeni këtë lëndë ushqyese thelbësore? Për fat të mirë, acidi folik gjendet në shumë ushqime, si natyrale ashtu edhe të përbëra.

Spinaqi- Spinaqi (250 g) përmban rreth 150 mcg acid folik edhe pas zierjes në ujë.

Lakrat e Brukselit dhe lakra të tjera- Lakra dhe lakrat e Brukselit janë të pasura me acid folik (100-300 mcg/100 g). Këto zarzavate nuk janë vetëm të pasura me acid folik, por janë gjithashtu të pasura me vitamina dhe minerale të tjera thelbësore.

Asparagu- Asparagu është një ushqim i pasur me folate (175µg/100g produkt), substanca të cilat në zorrë shndërrohen në vitaminë B9 ose acid folik.

Brokoli- Një superushqim i vërtetë, brokoli siguron 63 µg vitaminë B9 (acid folik).

Portokallet- Portokallet përmbajnë rreth 30 µg acid folik për 100 g produkt.

Papaja- Papaja përmban rreth 45 µg acid folik për 100 g produkt.

Luleshtrydhet- Luleshtrydhet përmbajnë rreth 20 µg acid folik për 100 g produkt.

Drithëra të përbëra me acid folik- Shumë drithëra janë të përbëra me acid folik, duke i bërë ato një mënyrë të lehtë dhe të përshtatshme për të marrë dozën tuaj ditore.

/rtsh.al/