RTSH 24 Live

Kuzhinë

Ndryshimi i dietës gjatë vakteve mund të ulë rrezikun e një vrasësi të heshtur

29/11/2022

Ndryshimi i dietës gjatë vakteve mund të ulë rrezikun e një vrasësi të heshtur

Shkencëtarët e thonë prej kohësh se një dietë e pasur me kripë mund të ndikojë në presionin e lartë të gjakut  i cili lidhet me shqetësimet e zemrës .

Një studim i ri ka zbuluar se nuk është vetëm sasia por edhe sa shpesh konsumoni kripë në ushqimin tuaj mund të ketë një ndikim të madh në shëndetin e zemrës. Ndërsa kripa mund të përmirësojë shijen, shtimi i rregullt i saj mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Studim i ri i botuar në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë ka zbuluar se nuk duhet të ndaloni së ngrëni plotësisht kripë në mënyrë që të zvogëloni rrezikun. Në fakt, vetëm pakësimi i sasisë dhe shpeshtësia e kripës në ushqim pas gatimit mund të bëjë një ndryshim.

Lu Qi, profesor në Shkollën e Shëndetit Publik dhe Mjekësisë Tropikale në Universitetin Tulane në New Orleans, tha: “Në përgjithësi, zbuluam se njerëzit që konsumojnë pak kripë në ushqimet e tyre shumë shpesh kishin një rrezik shumë më të ulët në sëmundjet e zemrës, pavarësisht nga faktorët e stilit të jetesës dhe sëmundjet që kishin më parë.

“Ne gjithashtu zbuluam se kur pacientët kombinojnë një dietë DASH me një frekuencë të ulët të kripës, ata kishin rrezikun më të ulët të sëmundjeve të zemrës.

"Kjo është kuptimplotë pasi reduktimi i kripës shtesë në ushqim, jo ​​heqja e saj tërësisht, është një faktor rreziku tepër i modifikueshëm që ne mund t'i inkurajojmë pacientët ta bëjnë pa shumë sakrifica" theksoi profesori.

/rtsh.al/