RTSH 24 Live

Lifestyle

Ndryshimet klimatike po përkeqësojnë dhimbjet e kokës dhe sëmundjet e tjera

15/02/2024

Ndryshimet klimatike po përkeqësojnë dhimbjet e kokës dhe sëmundjet e tjera

Ndërsa planeti bëhet më i ngrohtë, njerëzit me sëmundje neurologjike si dhimbja e kokës, skleroza e shumëfishtë dhe sëmundja e Parkinsonit mund të përjetojnë simptoma përkeqësuese, kanë paralajmëruar shkencëtarët.

Një përmbledhje e studimeve të publikuara mbi ndryshimet klimatike dhe sëmundjet neurologjike tregoi se ngjarjet ekstreme të motit dhe luhatjet e temperaturës u shoqëruan me një prevalencë më të lartë të goditjes në tru si dhe me dhimbje koke shtrimin në spital të pacientëve me demencë dhe përkeqësim të tyre. Ngjarjet ekstreme të motit dhe luhatjet e temperaturës ishin veçanërisht të lidhura me rritjen e këtyre simptomave.

Rishikimi, i botuar në revistën e Neurologjisë të Akademisë Amerikane tregoi gjithashtu se ndryshimi i klimës rezultoi në "kushte të favorshme" që inkurajojnë përhapjen e sëmundjeve neuroinfektive, si virusi i Nilit Perëndimor, meningjiti meningokokal dhe encefaliti i lindur.

Kushtet e tilla janë zgjeruar "përtej zonave tradicionale gjeografike" për shkak të ngrohjes globale dhe këto sëmundje të bartura nga kafshët dhe insektet vënë në rrezik popullata të reja.

Ekspozimi ndaj ndotësve të ajrit, si nitratet dhe grimcat e imta, është shoqëruar gjithashtu me incidencën dhe ashpërsinë e goditjes, dhimbje koke, rrezikun e demencës, sëmundjen e Parkinsonit.

/rtsh.al/