RTSH 24 Live

Europë

NATO i përgjigjet ofertës së Putinit: Miraton një plan për të ndihmuar dhe trajnuar forcat e Ukrainës

14/06/2024

NATO i përgjigjet ofertës së Putinit: Miraton një plan për të ndihmuar dhe trajnuar forcat e Ukrainës

Ministrat e mbrojtjes të NATO-s miratuan të premten një plan për të ofruar ndihmë të besueshme afatgjatë të sigurisë dhe trajnime ushtarake për Ukrainën, pasi vonesat në dërgesat perëndimore të fondeve, armëve dhe municioneve ndihmuan forcat pushtuese ruse për të kapur iniciativën në fushën e betejës.

Mbështetësit perëndimorë të Kievit i kanë përqendruar më së shumti përpjekjet e tyre përmes Grupit të Kontaktit të Mbrojtjes së Ukrainës të drejtuar nga Pentagoni , një forum për rreth 50 vende për të grumbulluar armët dhe municionet që i nevojiten më shumë vendit të shkatërruar nga lufta.

Plani i ri do të ishte një përpjekje plotësuese. Duke njoftuar masën pas kryesimit të një takimi të ministrave të mbrojtjes në Bruksel, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg tha se përpjekja do të kishte selinë në një bazë ushtarake amerikane në Ëiesbaden, Gjermani dhe do të përfshinte pothuajse 700 staf.

Ai tha se do të ndihmonte organizimi i trajnimit për personelin ushtarak ukrainas në vendet anëtare të aleancës, koordinimi dhe planifikimi i donacioneve të pajisjeve që i nevojiten Kievit dhe menaxhimi i transferimit dhe riparimit të atij materiali ushtarak.

Përpjekja është përshkruar si një mënyrë për të "provuar Trump" mbështetjen e NATO-s për Ukrainën, një referencë për shqetësimin se ish-presidenti Donald Trump mund të tërheqë mbështetjen e SHBA për Kievin nëse ai kthehet në detyrë.

 

/rtsh.al/