RTSH 24 Live

Botë

Mosmarrëveshja për grurin, Polonia do ndalojë furnizimin me armë të Ukrainës

21/09/2023

Mosmarrëveshja për grurin, Polonia do ndalojë furnizimin me armë të Ukrainës

Një nga aleatët më të vendosur të Ukrainës, Polonia, ka njoftuar se nuk do të furnizojë më armë për vendin, pas një mosmarrëveshje diplomatike për grurin.

Kryeministri i Polonisë, Mateus Moravieski (Mateusz Morawiecki), njoftoi vendimin për të mos furnizuar më Ukrainën me armë në një fjalim televiziv, pas një dite me tensione të përshkallëzuara të shpejta midis dy vendeve për importet e grurit.

 "Ne nuk po transferojmë më armë në Ukrainë, sepse tani po armatosim Poloninë me armë më moderne," tha Moravieski.

 Mosmarrëveshja e grurit filloi pas pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia, por mbylli korsitë kryesore të transportit të Detit të Zi dhe e detyroi Ukrainën të gjente rrugë alternative tokësore.

 Kjo nga ana tjetër çoi në sasi të mëdha drithi që përfundonin në Evropën Qendrore.

 Rrjedhimisht, Bashkimi Evropian ndaloi përkohësisht importet e grurit në pesë vende; Bullgaria, Hungaria, Polonia, Rumania dhe Sllovakia për të mbrojtur fermerët vendas, të cilët kishin frikë se drithi ukrainas po ul çmimet në vend.

 Ndalimi përfundoi më 15 shtator dhe BE zgjodhi të mos e rinovojë atë, por Hungaria, Sllovakia dhe Polonia vendosën të vazhdojnë ta zbatojnë atë. 

Komisioni Evropian ka deklaruar vazhdimisht se nuk i takon anëtarëve individualë të BE-së të bëjnë politikën tregtare për bllokun.

/rtsh.al/