RTSH 24 Live

Kuzhinë

Mishi i kuq është i mirë apo i keq? Ja çfarë thotë shkenca

25/04/2023

Mishi i kuq është i mirë apo i keq? Ja çfarë thotë shkenca

Mishi i kuq është një proteinë shumë e vlerësuar për aromën dhe vetitë ushqyese, por ndikimi i tij në shëndet është ende i debatuar sot.

Shkenca ka zhvilluar një sërë studimesh që sjellin të dhëna interesante se si mishi i kuq mund të ndikojë në shëndetin tonë.

Një studim i kryer nga Shkolla e Shëndetit Publik në Harvard TH Chan shqyrtoi të dhënat nga më shumë se 120,000 njerëz dhe zbuloi se një rritje prej 10% në konsumin e mishit të kuq shoqërohej me një rritje prej 12% në rrezikun e vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet.

Çfarë është mishi i kuq?- Mishi i kuq i referohet të gjitha llojeve të mishit nga gjitarët si gjedhët, derrat, delet, dhitë etj. Falë përbërjes së indeve të tyre, në mishin e kuq gjenden veti të shumta ushqyese, si proteinat, vitamina B12, hekuri dhe zinku. Megjithatë, acidet yndyrore të ngopura përmbahen në këtë ushqim dhe mund të çojnë në probleme shëndetësore nëse konsumohen me tepricë.

Efektet shëndetësore- Pavarësisht nga vetitë pozitive ushqyese të mishit të kuq, ka disa efekte shëndetësore që mund të konsiderohen të dëmshme për trupin. Për shembull, disa studime kanë treguar se konsumimi i mishit të kuq mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare, kancerit dhe sëmundjeve metabolike si diabeti.

Burimi i proteinave- Mishi i kuq është burim i proteinave me cilësi të lartë dhe vlerësohet për tretshmërinë, vlerën biologjike dhe ekuilibrin e mirë të aminoacideve. Megjithatë, është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se ka shumë burime të tjera të proteinave, të tilla si bishtajoret për shembull, të cilat janë gjithashtu në gjendje të furnizojnë trupin me lëndët ushqyese të nevojshme.

Përmbajtja e yndyrës- Mishi i kuq përmban gjithashtu një sërë yndyrash, veçanërisht acide yndyrore të ngopura, të cilat, kur hahen me tepricë, mund të çojnë në probleme shëndetësore si kolesteroli i lartë dhe sëmundje të zemrës. Për të reduktuar konsumin e yndyrës dhe kalorive, mund, për shembull, të eliminoni pjesën e dukshme të yndyrës nga mishi përpara se ta gatuani ose të zgjidhni copa mishi pa yndyrë.

Rreziqet nga mishi i kuq i tepërt- Konsumimi i tepërt i mishit të kuq mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të tilla si kanceri dhe sëmundjet e zemrës. Në veçanti, mishi i kuq i përpunuar, si mishi i përpunuar, mund të jetë veçanërisht i dëmshëm për shëndetin për shkak të përpunimit dhe aditivëve të përdorur, të cilët mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve kronike si kanceri i zorrës së trashë. Mishi i kuq është një ushqim që mund të përfshihet në një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar nëse konsumohet në moderim. Megjithatë, duhet të kombinohet me ushqime të tjera për të balancuar ndikimin e tij në shëndet dhe për të reduktuar rreziqet që lidhen me konsumimin e tepërt të këtij ushqimi

/rtsh.al/