RTSH 24 Live

Kuriozitete

Mermerët Elgin mund të kthehen në Greqi, 200 vjet pasi u hoqën nga fisnikëria britanike

06/12/2022

Mermerët Elgin mund të kthehen në Greqi, 200 vjet pasi u hoqën nga fisnikëria britanike

Muzeu Britanik dhe qeveria greke janë në bisedime për kthimin e Mermereve të Parthenonit, të quajtura gjithashtu Mermeret Elgin, në Greqi.

Mermeret janë një seri skulpturash që dikur dekoronin pjesën e jashtme të Parthenonit, një tempull në akropolin e Athinës që u ndërtua midis viteve 447 para Krishtit dhe 432 para Krishtit dhe i kushtohet perëndeshës Athina.

Skulpturat 2500-vjeçare u sollën në Britani në dekadën e parë të shekullit të 19-të nga Thomas Bruce, Konti i shtatë i Elginit dhe ambasadori i Britanisë në Perandorinë Osmane, e cila në atë kohë përfshinte Greqinë. Bruce i dërgoi artefaktet në Londër ku u shfaqën për herë të parë në 1807 dhe ia shitën qeverisë britanike në 1816. Sot, ato ndodhen në Galerinë Duveen në Muzeun Britanik në Londër. Jo të gjitha skulpturat janë marrë dhe disa janë ende sot në Greqi.

Greqia ka kërkuar kthimin e mermerëve për dekada dhe bëri një kërkesë zyrtare për kthimin e përhershëm të skulpturave të Parthenonit në Greqi në vitin 1983, sipas Muzeut Britanik. Mermeret e Parthenonit në Muzeun Britanik përfshijnë skulptura që përshkruajnë lindjen e perëndeshës Athena.

Ndërsa skulpturat nuk tregojnë lindjen me kokë, ato tregojnë reagimin e perëndive duke përfshirë skulpturat që përshkruajnë "perëndinë e diellit Helios dhe kokat e dy prej katër kuajve të tij " që duken sikur po ngrihen lart nga sipërfaqja, shkroi kuratori i Muzeut Britanik Ian Jenkins në librin e tij " Skulpturat e Parthenonit.

Mermeret e tjera të Parthenonit në Muzeun Britanik tregojnë një betejë mitike midis centaurëve, krijesave gjysmë-njerëzore dhe gjysmë kuajsh dhe një populli legjendar të njohur si "Lapith", i cili triumfoi mbi centaurët dhe i dëbuan nga tokat e tyre.

/rtsh.al/