RTSH 24 Live

Politikë

Kryeministrja Meloni: Marrëveshja me Ramën brenda shtetit ligjor, shumë vende evropiane të interesuara  

15/05/2024

Kryeministrja Meloni: Marrëveshja me Ramën brenda shtetit ligjor, shumë vende evropiane të interesuara  

Kryeministrja italiane, Giorgia Meloni e ka vlerësuar marrëveshjen e firmosur me kryeministrin Edi Rama për emigrantët që vijnë nga Afrika brenda shtetit ligjor. Komentet ajo i bëri gjatë një interviste me gazetarin, Maurizio Belpietro.

Meloni nënvizoi përgjatë kësaj interviste se marrëveshja mes Italisë dhe Shqipërisë ka zgjuar interesin edhe të shumë vendeve të tjera evropiane, të cilat po e shohin si model.

“Debati nuk është se si i rishpërndajmë, debati është se si t’i trajtojmë para se të largohen. Të gjithë komisionerët dhe të gjithë liderët evropianë pyesin ‘a është marrëveshja me Shqipërinë jashtë shtetit të së drejtës?’, me shpresën se dikush do të thoshte se është jashtë shtetit të së drejtës. Nuk është jashtë shtetit të së drejtës, është krejtësisht e realizueshme dhe u them edhe këtë: nëse funksionon mund të jetë model dhe frymëzim edhe për disa vende të tjera që po na pyesin se si funksionon kjo. Dje ishte kryeministri i Çekisë, folëm gjatë për këtë, ai tha: “Giorgia, a mund të më shpjegoni qartë se si funksionon marrëveshja me Shqipërinë? E konsideroj shumë interesante, për mendimin tim është një iniciativë që duhet të përsëritet””, deklaroi Meloni.

Pjesë nga intervista

Maurizio Belpietro: Le të kalojmë te tema e emigracionit, e cila është një çështje djegëse. A mendoni vërtet se mund të lëvizni, të ndryshoni diçka me Evropën? Sepse të gjithë e kuptuam atëherë se nëse Evropa nuk i konsideron kufijtë italianë si kufij evropianë, nëse nuk negocion me disa vende, ndoshta nuk do të gjendet një zgjidhje. A mendoni vërtet se ky votim do të jetë në gjendje të ndryshojë pozicionin e disa vendeve? Edhe vende si Polonia, si Hungaria, që janë kundër dhe mbi të gjitha a janë të mundshme marrëveshjet me Libinë? Sapo keni qenë atje. 

Presidenti Meloni: Ne duhet të punojmë për të krijuar zhvillim dhe bashkëpunimin me kolegë-to-peer, i cili më pas përfshin edhe bashkëpunimin emigrator. Dhe këtë po bën Evropa sot, pavarësisht shigjetave të së majtës: jo marrëveshjes me Tunizinë, jo marrëveshjes me Egjiptin, aq më pak me atë të Shqipërisë, për të përpunuar kërkesat e azilkërkuesve në Shqipëri. Sepse nuk është e qartë se cili është propozimi i tyre. Çdo përgjigje tjetër që jepni duhet të shpërbëhet dhe për këtë arsye marrëveshja me Tunizinë nuk është e mirë, marrëveshja me Egjiptin nuk është e mirë, nuk duhet të flisni me Libinë, me Shqipërinë jemi jashtë shtetit ligjor. Nëse bëhet dekreti Cutro, gjyqtarët do ta çmontojnë atë për ju. Le të themi se është bërë gjithçka që është e mundur për të ngadalësuar punën tonë, por ne vazhdojmë ta bëjmë atë punë dhe rezultatet vijnë ngadalë, apo jo? Jo me shpejtësinë që të gjithë shpresonim, por rezultatet po vijnë. Deri më sot, emigrantët e paligjshëm në rrugën e Mesdheut Qendror janë ulur me më shumë se 60% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Pra, pak nga pak kjo punë po jep fryte dhe është një rrugë e ndjekur tashmë në Bashkimin Evropian. Ndaj kam besim se edhe falë votës së qytetarëve, ne mund t'i themi përfundimisht Evropës se kjo është rruga që duhet ndjekur. Debati nuk është se si i rishpërndajmë, debati është se si trajtojmë në rrjedhën e sipërme - para se të largohen - problemin e migracionit, si punojmë për riatdhesimet, si vazhdojmë të punojmë edhe për propozime kreative dhe novatore, siç ishte rasti i Shqipërisë.

Shikoni, unë kisha të majtën duke ndjekur të gjithë komisionerët dhe të gjithë liderët evropianë që pyesnin: "Por a është marrëveshja me Shqipërinë jashtë shtetit ligjor?", me shpresën se dikush do të thoshte se është jashtë shtetit të së drejtës.

Nuk është jashtë shtetit ligjor, është krejtësisht e realizueshme dhe them më shumë: nëse funksionon mund të jetë model. Edhe disa kombe po na pyesin se si funksionon. Dje ishte kryeministri i Çekisë, folëm gjatë për këtë, ai tha: “Giorgia, a mund të më shpjegoni qartë se si funksionon marrëveshja me Shqipërinë? E konsideroj shumë interesante, për mendimin tim është një iniciativë që duhet të përsëritet”. Është e qartë se këtu vota e qytetarëve bëhet thelbësore për të forcuar këtë linjë. Governo.it

/rtsh.al/