RTSH 24 Live

Kosovë

KFOR: Po shtojmë praninë dhe aktivitetin në veri të Kosovës

03/10/2023

KFOR: Po shtojmë praninë dhe aktivitetin në veri të Kosovës

Në dritën e zhvillimeve të fundit, KFOR-i po shton gjithashtu praninë dhe aktivitetin e tij në veri të Kosovës.

Në një njoftim për mediet kosovare, KFOR-i theksoi se qëllimi i misionit është për të ruajtur sigurinë dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë.

Vendimi vjen pas sulmit të dhunshëm ndaj Policisë së Kosovës më 24 shtator dhe rritjes së tensioneve në rajon. Ky është një hap i kujdesshëm për të siguruar që KFOR-i ka forcat, aftësitë dhe fleksibilitetin e nevojshëm për të përmbushur mandatin e tij të OKB-së për të ruajtur një mjedis të sigurt dhe të sigurt dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë. KFOR-i do të vazhdojë të veprojë në mënyrë të paanshme për të mirën e sigurisë në Kosovë dhe në rajon. KFOR-i do të vazhdojë të rregullojë qëndrimin e tij, sipas nevojës,” deklaron KFOR-i.

Gjithashtu në përgjigjen e KFOR-it thuhet se do të ketë përforcime të trupave nga aleatët e tjerë.

Mbretëria e Bashkuar po vendos rreth 200 ushtarë nga Batalioni i Parë i Regjimentit Mbretëror të Princeshës së Uellsit për t’iu bashkuar një kontingjenti prej 400 trupash të Mbretërisë së Bashkuar që tashmë po ushtrohet në Kosovë, dhe përforcime të mëtejshme do të pasojnë nga aleatët e tjerë,” tha ndër tjera misioni që përfaqëson Forcat e Armatosura Ndërkombëtare në Kosovë.

KFOR-i gjithashtu ka kërkuar riangazhim në dialog, duke e parë si mënyrën e vetme për të arritur paqe dhe stabilitet të qëndrueshëm për të gjitha komunitetet.

Ne i bëjmë thirrje Beogradit dhe Prishtinës që të riangazhohen në dialogun e lehtësuar nga BE-ja, i cili është mënyra e vetme për të arritur paqen dhe stabilitetin e qëndrueshëm për të gjitha komunitetet. Të gjitha palët duhet gjithashtu të përmbahen nga retorika nxitëse, e cila është kundërproduktive dhe rrezikon përkeqësimin e mëtejshëm të tensioneve” tha KFOR-i ndër tjera.

/rtsh.al/