RTSH 24 Live

Kuzhinë

Këto janë dietat më të mirat për shëndetin e zemrës, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës

27/04/2023

Këto janë dietat më të mirat për shëndetin e zemrës, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës

Sëmundjet e zemrës janë vrasësi kryesor i njerëzve në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, por ka mënyra për të reduktuar ndjeshëm rrezikun.

Së bashku me ushtrimet e rregullta dhe mos pirjen e duhanit, një dietë e shëndetshme është një mënyrë kyçe për të mbajtur larg sëmundjet e zemrës.

Në një deklaratë të re shkencore, ekspertët kryesorë në të ushqyerit renditën 10 dieta popullore për aftësinë e tyre për të përmbushur udhëzimet dietike të bazuara në prova për shëndetin e zemrës.

Dieta DASH, ishte 100% e përafruar me objektivat e AHA (Shoqatës Amerikane të Zemrës) për ushqim të shëndetshëm për zemrën .

DASH do të thotë përqasje dietike për të ndaluar hipertensionin, presioni i lartë i gjakut është një kontribues kryesor i sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Dieta peskatariane, e cila lejon bulmetin, vezët, peshkun dhe ushqimet e tjera të detit, por jo mishin apo shpendët, ishte 92% në përputhje me udhëzimet AHA.

Dieta lakto-ovo-vegjetariane, e cila lejon bulmetin dhe vezët, si dhe variacionet që përfshijnë njërën ose tjetrën, ishin 86% të përafruara.

Dieta mesdhetare ishte 89% në përputhje me rekomandimet dietike AHA. Dieta popullore u rendit e treta kryesisht sepse rekomandon një gotë të vogël verë të kuqe çdo ditë dhe nuk kufizon kripën.

Dietat me shumë pak karbohidrate, të tilla si Atkins, dhe dieta të ndryshme keto, si dieta ketogjenike e mirëformuluar, ose WFKD, ishin në nivelin e fundit të modeleve të të ushqyerit të shëndetshëm për zemrën, për shkak të theksit të tyre te mishi i kuq, bulmeti i plotë dhe yndyrat e ngopura, si dhe marrja e kufizuar e frutave dhe perimeve.

Një dietë vegane që përfshinte më shumë se 10% yndyrë dhe dietat me pak yndyrë, si vëllimet, ishin në nivelin e dytë të dyja përmbushnin 78% të udhëzimeve dietike AHA.

Dietat shumë të ulëta në yndyrë me më pak se 10% yndyrë, e cila zbatohet për disa stile jetese vegane (72%), dhe dietat me pak karbohidrate si South Beach, Zone dhe indeksin e ulët glicemik (64%) ishin më pak të afruara me udhëzimet dietike AHA citon CNN.

/rtsh.al/