RTSH 24 Live

Kuzhinë

Kaliumi, minerali i duhur për një zemër më të fortë

12/01/2024

Kaliumi, minerali i duhur për një zemër më të fortë

Kaliumi është një mineral i pranishëm në trup, përqendrimi më i lartë i të cilit mund të gjendet në qelizat e muskujve dhe të zemrës dhe në lëngjet jashtë qelizore.

Në kombinim me natriumin, kaliumi merr pjesë në tkurrjen e muskujve, përfshirë atë të muskulit të zemrës. Përveç kësaj, kaliumi ndihmon në uljen e presionit të gjakut, aktivizon shumë enzima të përfshira në metabolizm dhe merr pjesë në sintezën e proteinave në shndërrimin e sheqernave në glikogjen, prandaj kaliumi është i rëndësishëm për shumë procese.

Simptomat e mungesës- Simptomat më të shpeshta të kaliumit në organizëm janë të përziera, përgjumje, lodhje muskulore, pavëmendje, ndryshime në sjellje ose aritmi kardiake.

Marrja ditore- Është vlerësuar se një i rritur me peshë normale dhe pa ndonjë sëmundje të veçantë mund të ketë nevojë për një konsum prej rreth 3500 mg kalium në ditë. Nuk ka prova shkencore se marrja e këtij minerali në sasi më të mëdha mund të jetë toksike për trupin.

Ushqimet në të cilat kaliumi është më i pranishëm- Kaliumi është i pranishëm pothuajse në të gjitha ushqimet, por kryesisht në perimet e freskëta, gjendet në sasitë më të larta. Ndër ushqimet që përmbajnë më shumë kalium, përveç bananeve, janë avokado, kivi dhe rrush pa fara. Sasi të rëndësishme të kaliumit mund të gjenden edhe në fistikë, arra dhe bishtajore të thata.

Ushqime të tjera të pasura me kalium dhe metoda ideale gatimi- Sasi të rëndësishme të kaliumit mund të gjenden edhe në spinaq, kopër dhe lakrat e Brukselit. Gatimi i ushqimit mund të kontribuojë në humbjen e pjesshme të kaliumit, ndaj duhet të preferohen metoda të përshtatshme si gatimi me presion ose gatimi me avull.

/rtsh.al/