RTSH 24 Live

Kuriozitete

Imazhet e teleskopit diellor zbulojnë pamje mahnitëse të tij

25/05/2023

Imazhet e teleskopit diellor zbulojnë pamje mahnitëse të tij

Imazhet e reja të sipërfaqes së diellit të kapura nga një teleskop i fuqishëm diellor kanë zbuluar njollat ​​e diellit dhe karakteristika të tjera në detaje.

Tetë imazhet, janë marrë duke përdorur teleskopin diellor Daniel K. Inouye të Fondacionit Kombëtar të Shkencës , një teleskop 4 metra i vendosur në ishullin Maui në Hawaii.

Njollat ​​e errëta të diellit mbulojnë fotosferën ose sipërfaqen e diellit ku fusha magnetike është e fortë dhe ato mund të jenë sa madhësia e Tokës ose më të mëdha.

Grupet e njollave diellore janë shkaku i ndezjeve diellore dhe nxjerrjeve të masës koronale  kur plazma dhe një pjesë e fushës magnetike shkëputen nga atmosfera e jashtme e diellit dhe rrjedhin nëpër sistemin diellor.

Rajonet e njollave të diellit të paraqitura në imazhe janë një studim në kontrast. Plazma e ndritshme e nxehtë rrjedh lart në sipërfaqen e diellit, ndërsa plazma më e errët dhe më e ftohtë rrjedh poshtë.

Imazhet e marra gjatë vitit të kaluar ishin ndër disa nga vëzhgimet e para duke përdorur teleskopin diellor më të madh dhe më të fuqishëm në botë gjatë fazës së vënies në punë, sipas Fondacionit Kombëtar të Shkencës.

Teleskopi ishte projektuar për të bërë matje të vazhdueshme të fushave magnetike në koronën e diellit dhe për të ofruar imazhe të atmosferës diellore si kurrë më parë. Krahasuar me aftësitë imazherike të observatorëve të tjerë, Inouye mund të kapë veçori diellore tre herë më të vogla citon CNN.

/rtsh.al/