RTSH 24 Live

Lifestyle

Hekuri, simptomat e mungesës dhe tepricës së tij

21/11/2023

Hekuri, simptomat e mungesës dhe tepricës së tij

Sasia e hekurit në trup mund të jetë problem si në mungesë ashtu edhe në tepricë. Mungesa e hekurit mund të shkaktojë anemi dhe është shumë e zakonshme. Arsyet që mund të çojnë në një mungesë përfshijnë një marrje të ulët të hekurit përmes dietës, por edhe nevojën për të rritur kërkesat, si për gratë gjatë ciklit të tyre menstrual.

Shkaqe të tjera të mungesës së hekurit përfshijnë sëmundjet e zorrëve si sëmundja e Crohn ose sëmundja celiac, të cilat shkaktojnë keq përthithje të hekurit.

Simptomat e mungesës së hekurit- Kur ka mungesë hekuri në trup, simptomat më të zakonshme që mund të shfaqen janë: çehre e zbehtë, dhimbje koke, gulçim, lodhje, flokë dhe thonjtë e brishtë, dobësi muskulore, këmbë dhe duar të ftohta.

Testi i gjakut- Kur dyshohet ose paraqitet një mungesë hekuri, mjeku do të kryejë hetimet e nevojshme për të zbuluar se cili është shkaku dhe për ta trajtuar atë. Testi bazë është një test gjaku.

Simptomat e hekurit të tepërt- Hekuri i tepërt në trup mund të shkaktojë edhe probleme shëndetësore. Ndër sëmundjet që kjo mund të shkaktojë janë cirroza e mëlçisë dhe diabeti. Simptoma të tjera që mund të shfaqen përfshijnë dhimbje kyçesh, lodhje, rritje të vëllimit të mëlçisë dhe humbje të libidos.

/rtsh.al/