RTSH 24 Live

Kuriozitete

FOTO/ 660 metra e thellë, gropa më e madhe në botë që ende mbetet mister

17/11/2022

FOTO/ 660 metra e thellë, gropa më e madhe në botë që ende mbetet mister

Në peizazhin e gjelbër të komunës rurale Chongqing të Kinës jugperëndimore, shfaqen një seri gërvishtjesh të thella dhe të errëta, të cilat e godasin tokën si një “gjurmë aliene”. Disa ekspertë pyesin veten nëse këto formacione misterioze janë rezultat i përplasjes së një meteori në Tokë. Të tjerë besojnë se ato u formuan gradualisht gjatë rreth 128,000 vjetësh, pasi uji që derdhej në lumenj nëntokësor gdhendi ngadalë shkëmbin gëlqeror përreth gjatë udhëtimit të tij.

Por një gjë është e sigurt: me përmasa 660 metra thellësi, me një vëllim prej 130 milionë metra kub, Xiaoxhai Tiankeng i Kinës është gropa më e thellë dhe më e madhe në botë. Tiankeng do të thotë "Gropa Qiellore" dhe është shtëpia e një ekosistemi të lulëzuar prej rreth 1285 llojeve bimore dhe shtazore, duke përfshirë gingon e rrallë. Përveç madhësisë së tij, formacioni është gjithashtu unik në atë që është një gropë me dy fole që mban dy kratere të bashkuar nga një buzë e pjerrët. Në sezonin e shirave, një ujëvarë rrjedh nga gryka e gropës, duke ushqyer një lumë nëntokësor dhe një rrjet shpellash në bazën e saj.

Gropa u "zbulua" nga bota e jashtme vetëm në vitin 1994, kur eksploruesit britanikë u përpoqën të vëzhgonin sistemin e saj të shpellave nëntokësore të ngjashme me labirintin. Pavarësisht se u përpoqën të bënin hartën e lumit nëntokësor pesë herë në një periudhë 10-vjeçare, ekipi nuk ia doli kurrë. Si rezultat, kjo nëntokë e thellë dhe e errët mbetet një nga misteret më të mëdha gjeologjike të Kinës./ BBC

/rtsh.al/