RTSH 24 Live

Teknologji

E kthen ujin e detit në ujë të ëmbël duke “përdorur” vetëm rrezet e diellit, pajisja lundruese që premton shumë

12/09/2022

E kthen ujin e detit në ujë të ëmbël duke “përdorur” vetëm rrezet e diellit, pajisja lundruese që premton shumë

Një verë e nxehtësisë ekstreme dhe thatësirës në mbarë botën ka qenë një kujtesë se mungesa e ujit është një çështje urgjente dhe një çështje që do të përkeqësohet vetëm me ndryshimin e klimës. Tashmë, më shumë se dy miliardë njerëz në mbarë botën nuk kanë qasje të lehtë në ujë të pastër, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Për disa vende, impiantet e shkripëzimit ofrojnë një zgjidhje, heqjen e kripës nga uji i detit për ta kthyer në ujë të ëmbël. Lindja e Mesme ka përqendrimin më të lartë të tyre në botë, por impiante të tilla krijojnë ujëra të ndotur jashtëzakonisht të kripur që mund të dëmtojë ekosistemet detare dhe kafshët kur pompohet përsëri në det.

Kjo është arsyeja pse disa startup dhe studiues po përditësojnë teknologjinë e cila përdor vetëm rrezet e diellit për të pastruar ujin. Ndërsa teknologjia është ende shumë larg prodhimit të vëllimeve të mëdha të ujërave të ëmbla të gjeneruar nga impiantet e shkripëzimit, ajo mund të jetë e vlefshme për komunitetet jashtë rrjetit ose në bregdet.

Startup Manhat me bazë në Abu Dhabi, i themeluar në vitin 2019, po zhvillon një pajisje lundruese që distilon ujin pa kërkuar energji elektrike ose pa krijuar ndotje. Ai përbëhet nga një strukturë sere që noton në sipërfaqen e oqeanit, ku rrezet e diellit ngrohin dhe avullojnë ujin poshtë strukturës, duke e ndarë atë nga kristalet e kripës që mbeten pas në det  dhe ndërsa temperaturat ftohen, uji kondensohet në ujë të ëmbël.

"Është vërtet e ngjashme me ciklin natyror të ujit," thotë Dr. Saeed Alhassan Alkhazraji, themeluesi i kompanisë dhe profesori i asociuar në Universitetin Khalifa të Abu Dhabit. Ai thotë se avullimi diellor është përdorur prej kohësh për këtë qëllim./ CNN

/rtsh.al/