RTSH 24 Live

Kuriozitete

Cili vend pi më shumë kafe në botë?

18/09/2023

Cili vend pi më shumë kafe në botë?

Kafeja është një nga pijet më të njohura në botë dhe është në vendin e dytë në renditjen e mallrave më të tregtuar dhe më të kërkuar në treg, pas vajit.

Më shumë se 500 miliardë filxhanë kafeje konsumohen në mbarë botën dhe 25,000 njerëz punojnë në plantacione, veçanërisht në Brazil, eksportuesi kryesor.

Organizata Ndërkombëtare e Kafesë mblodhi të dhënat dhe krijoi renditjen, e cila merr parasysh kilogramët e kafesë së konsumuar për person.

Finlandë: 12 kg për person në vit- Në krye të renditjes është Finlanda, pirja e kësaj pije jep lehtësim si dhe një dozë të rëndësishme energjie për ditën.

Norvegjia: 10 kilogramë për person në vit- Norvegjia renditet e dyta në listë, ku kafeja filloi të vlerësohej që nga viti 1800.

Islanda: 9 kilogramë për person në vit- Islanda është një nga vendet ku kafeja konsumohet më shumë në raport me popullsinë, 9 kilogramë për rreth 370,000 njerëz (nga e cila duhet të përjashtohen fëmijët).

Danimarka: 8.7 kg për person në vit- Në Danimarkë, kafeja amerikane është më e përhapura pirja e kësaj pije është një moment themelor për t'u socializuar, si dhe një mundësi për t'u çlodhur gjatë punës.

Holandë: 8.4 kg për person në vit- Në Holandë, gjithashtu ka një kërkesë në rritje për varietetet më cilësore të kafesë.

Suedi: 8.2 kg për person në vit- Në Suedi, kafeja pihet shpesh e shoqëruar me një ëmbëlsirë. Përveç kësaj, shumë shtojnë disa pika qumësht.

Zvicra: 7.9 kilogramë për person në vit- Në Zvicër, varieteti i kafesë i preferuar është ai nga bishtajat.

Belgjika: 6.8 kg për person në vit- Në Belgjikë gjithnjë e më shumë njerëz kanë filluar ta duan kafenë. Në veçanti, kërkesa për kafe me cilësi të lartë është rritur ndjeshëm.

Luksemburgu: 6.5 kg për person në vit- Konsumi i kafesë është rritur shumë në Luksemburg për shkak të pranisë së shumë njerëzve që shkojnë në punë ose për të përfunduar biznes. Për më tepër, këtu çmimi është veçanërisht i ulët në krahasim me pjesën tjetër të Evropës.

Kanada: 6.2 kilogramë për person në vit- Kanadaja kryeson në renditje, kanadezët konsumojnë ekuivalentin e rreth 152 litra kafe në vit për person.

/rtsh.al/