RTSH 24 Live

Rajoni

Bregu dhe Escobar diskutojnë integrimin ekonomik rajonal

18/09/2021

Bregu dhe Escobar diskutojnë integrimin ekonomik rajonal

Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), Majlinda Bregu u takua me zyrtarë të Departamentit Amerikan të Shtetit, përfshirë Zëvendës Ndihmës Sekretarin e Shtetit të SHBA dhe të dërguarin amerikan për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar dje në Uashington për të diskutuar bashkëpunimin rajonal, tregun e vetëm në  rajoni, bashkëpunimi i sigurisë dhe agjenda e gjelbër e Ballkanit Perëndimor.

Bregu theksoi rëndësinë e rolit të SHBA në Ballkanin Perëndimor dhe sinkronizoi politikën SHBA-BE në rajon, si dhe perspektivat e Ballkanit Perëndimor-BE.  Ajo falënderoi të dërguarin Escobar për mbështetjen e tij në integrimin ekonomik rajonal dhe theksoi se RCC po pret një bashkëpunim më të ngushtë me SHBA në të ardhmen.

Më herët gjatë ditës Sekretarja e Përgjithshme Bregu mori pjesë në sesionin e punës të strategjisë të organizuar nga Qendra Evropiane e Këshillit Atlantik në Uashington, ku ajo foli me audiencën e drejtpërdrejtë dhe online të anëtarëve të shquar të Departamentit Amerikan të Shtetit, Këshillit të Sigurisë Kombëtare, Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA dhe  anëtarët e komunitetit akademik mbi bashkëpunimin rajonal, perspektivën e Ballkanit Perëndimor-BE dhe perspektivën e një tregu gjithëpërfshirës në rajon, si dhe për çështje të ngutshme të sigurisë.

Ajo theksoi se sfidat kryesore me të cilat po ballafaqohet rajoni përfshijnë rrjedhjen e trurit, kërcënimet sociale dhe të sigurisë, mosbesimin ndaj institucioneve dhe procesin e integrimit evropian.  Sesioni u moderua nga Jim O'Brien, Nënkryetar i Grupit Albright Stonebridge në ambientet e të cilit u mbajt seanca.

Gjatë vizitës së saj zyrtare në Uashington këtë javë, zonja Bregu u takua me një seri zyrtarësh amerikanë, përfaqësues të komunitetit akademik dhe media, organizoi një drekë me ambasadorët e rajonit dhe mbajti një leksion për studentët në Universitetin John Hopkins.