RTSH 24 Live

Botë

BE përballet me sfidë ligjore lidhur me planin për të përshpejtuar projektet e gazit

07/06/2022

BE përballet me sfidë ligjore lidhur me planin për të përshpejtuar projektet e gazit

Një plan i BE-së për të përshpejtuar financimin dhe lejet për 30 projekte gazi po përballet me një sfidë ligjore nga OJQ-të, duke përfshirë ClientEarth dhe Friends of the Earth Europe, shkruan The Guardian.

Komisionit Evropian i është kërkuar të rishikojë mbështetjen e tij për projektet e infrastrukturës si gazsjellësi EastMed, një tubacion gazi 1,180 milje (1,900 km) për të lidhur fushat e gazit në det të hapur në Izrael dhe Qipro me Italinë.

Dega ekzekutive e BE-së ka deri në 22 javë kohë për të rishikuar vendimin e saj fillestar ose për të treguar se nuk shkel ligjin mjedisor, sipas një mënyre të re për të sfiduar Brukselin e prezantuar vitin e kaluar.

Nëse komisioni dështon të ofrojë një justifikim të kënaqshëm ligjor, çështja mund të dërgohet në gjykatën evropiane të drejtësisë, duke penguar potencialisht përparimin në projekte me vlerë 13 miliardë euro.

Dy OJQ-të, së bashku me Food & Water Action Europe dhe CEE Bankwatch Network, pretendojnë se lista prioritare e projekteve është hartuar nga Brukseli pa marrë parasysh emetimet e metanit, një gaz që ekspertët thonë se ka një potencial ngrohjeje globale më shumë se 85 herë më të lartë se ai. të CO2 gjatë 20 viteve të ardhshme.

Guillermo Ramo, një avokat për ClientEarth, tha: “Kjo listë përbën një leje VIP për gazin fosil në Evropë, kur duhet të flasim për heqjen e tij. Komisioni nuk mori në konsideratë ndikimin e emetimeve të metanit që rrjedhin nga projektet e infrastrukturës së gazit, pavarësisht provave që këto janë thelbësore. Kjo është e paligjshme pasi bie ndesh drejtpërdrejt me ligjet e vetë BE-së për klimën dhe detyrimet e saj ligjore sipas marrëveshjes së Parisit.”

Çdo dy vjet, Komisioni Evropian përpilon një listë të projekteve prioritare të infrastrukturës energjetike që konsiderohen të dobishme për 27 shtetet anëtare të BE-së. Sipas reformave në sistem, nuk mund të listohen projekte krejtësisht të reja të gazit, por mund të përfshihen projektet e nevojshme për të siguruar furnizimin.

Të përfshira në mesin e tyre këtë vit janë 30 projekte gazi që tani janë të pranueshme për vlerësim të efektshëm mjedisor, një procedurë të shpejtë lejeje dhe financim nga BE.

Projektet e listuara përfshijnë transportin, depozitimin ose importin e gazit duke përfshirë tubacionet dhe terminalet LNG, si tubacioni EastMed prej 7 miliardë eurosh, tubacioni Melita Transgas, terminali i importit të Qipros LNG, tubacioni Baltik dhe tubacioni Poseidon midis Greqisë dhe Italisë.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë dhe Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike kanë thënë se nuk duhet të ndërtohen projekte të reja për nxjerrjen e naftës dhe gazit, për të mbajtur ngrohjen globale në 1.5C mbi nivelet para-industriale.

Komisioni nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment. (Sipas The Guardian)