RTSH 24 Live

Teknologji

AI pretendon: Gjurmët e gishtërinjve mund të mos jenë unike

11/01/2024

AI pretendon: Gjurmët e gishtërinjve mund të mos jenë unike

Qëndrimi se çdo gjurmë gishti në dorën e një personi është krejtësisht unike po sfidohet nga kërkimet nga Universiteti Kolumbia.

Një ekip në universitetin amerikan trajnoi një mjet të inteligjencës artificiale për të ekzaminuar 60,000 gjurmë gishtash për të parë nëse mund të përcaktonte se cilat i përkisnin të njëjtit individ.

Studiuesit pretendojnë se teknologjia mund të identifikojë, me saktësi 75-90 përqind, nëse gjurmët nga gishtat e ndryshëm vinin nga një person.

"Ne nuk e dimë me siguri se si e bën këtë inteligjenca artificiale," pranoi Prof Hod Lipson, një robotist në Universitetin e Kolumbias që mbikëqyri studimin.

Studiuesit mendojnë se mjeti i AI po analizonte gjurmët e gishtërinjve në një mënyrë të ndryshme nga metodat tradicionale.

Dy profesora ishin të dy të befasuar nga rezultati. "Ne ishim shumë skeptikë... duhej të kontrollonim dhe të dyfishonim," thanë ata.

Graham Williams, profesor i shkencës mjeko-ligjore në Universitetin Hull, tha se ideja e gjurmëve unike të gishtërinjve nuk ishte vendosur kurrë në gur. “Ne në fakt nuk e dimë se gjurmët e gishtërinjve janë unike. Gjithçka që mund të themi është se për aq sa jemi në dijeni, asnjë dy persona nuk kanë treguar ende të njëjtat gjurmë gishtash”.

Rezultatet e studimit të Universitetit të Kolumbias mund të kenë potencialin të ndikojnë si në biometrikën duke përdorur një gisht të veçantë për të zhbllokuar një pajisje ose për të siguruar identifikimin dhe shkencën mjekoligjore.

Nëse, për shembull, një gjurmë gishti të paidentifikuar gjendet në vendin e krimit A dhe një gjurmë gishti tregues të paidentifikuar në vendin e krimit B, të dy aktualisht nuk mund të lidhen forenzikisht me të njëjtin person - por mjeti i AI mund të jetë në gjendje ta identifikojë këtë .

Mjetet e inteligjencës artificiale zakonisht trajnohen për sasi të mëdha të dhënash dhe do të kërkoheshin shumë më tepër gjurmë gishtash për të zhvilluar më tej këtë teknologji./BBC

/rtsh.al/