RTSH 24 Live

Kuzhinë

A është lodhja juaj mungesë e selenit?

29/03/2024

A është lodhja juaj mungesë e selenit?

Jeta e sotme është stresuese, kështu që nuk është çudi që jemi të lodhur gjatë gjithë kohës. Në fakt, ka kaq shumë kërkesa për vëmendjen dhe energjinë tonë, saqë mund të mos e kuptojmë arsyen pse ndihemi kaq të ashpër është sepse furnizimi me minerale i trupit tonë po mbaron.

Ndoshta jo aq i njohur sa disa vitamina dhe minerale, seleni luan një rol shumë të rëndësishëm në trup. Shumë nga simptomat e mungesës së selenit pasqyrojnë ato të mineraleve të tjera, kështu që mund të jetë e ndërlikuar të zbulosh se kjo është arsyeja e mungesës së energjisë.

Një mineral thelbësor - Seleni është një mineral thelbësor. Përdoret në trup për të ndihmuar disa sisteme të funksionojnë siç duhet. Seleni luan një rol kritik në sintezën e ADN-së. Ai vepron si një antioksidant, duke ndihmuar në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi oksidativ.

Funksioni i tiroides - Tiroidja ka përqendrimin më të lartë të selenit në trup për peshën e indit të trupit. Është i nevojshëm për metabolizmin e hormoneve tiroide në organizëm.

Ushqimi i dobët - Ushqimi i dobët mund të jetë shkaku i mungesës së selenit, pasi është një mineral gjurmë që gjendet vetëm në disa ushqime, kryesisht të papërpunuara.

Faktorët e rrezikut për mungesë - Njerëzit me probleme gastrointestinale duke përfshirë sëmundjen e Crohn-it ose kolitin ulceroz mund të vuajnë nga mungesa edhe nëse hanë ushqimet e duhura, pasi tretja e tyre nuk përthithet aq lehtë sa për të tjerët.

Lodhje - Një nga shenjat më të zakonshme të mungesës së selenit është ndjenja e lodhjes ose lodhja e vazhdueshme, që duket se nuk mund ta largoni. Kjo është për shkak të rolit që luan seleni në metabolizmin e shëndetshëm, pasi ndihmon në shndërrimin e ushqimit në energji. Kjo simptomë është gjithashtu një shenjë e mungesës së hekurit, kështu që mund t'ju duhet ta përjashtoni edhe atë. Seleni luan një rol aktiv në sistemin imunitar, duke kontribuar në funksionimin normal të tij për t'ju bërë shumë më pak të ndjeshëm ndaj infeksioneve ose sëmundjeve.

Sëmundje e vazhdueshme - Nëse nivelet tuaja të selenit janë të pamjaftueshme, mund të zbuloni se sistemi juaj imunitar po lufton vazhdimisht me viruse ose sëmundje të reja, pasi është dobësuar. Seleni luan një rol në spermatogjenezën. Seleni është gjithashtu i pranishëm në qeliza. Selenoproteinat, forma aktive e selenit e pranishme organikisht në trupin e njeriut, janë luftëtarë antioksidues me një rol tjetër të veçantë të mbrojnë zemrën.

Dietë e pasur me selen - Ushqimet si vezët, toni, kërpudhat, sardelet e konservuara, fasulet e pjekura dhe mishi, duke përfshirë biftek viçi, mëlçia e viçit, gjeli i detit dhe pula janë të gjitha të pasura me selen.

Testimi për mungesën e selenit - Mungesa e selenit është testuar në thonjtë dhe flokë. Mund të diagnostikohet edhe me analiza gjaku. Nëse mendoni se mund të keni mangësi, bisedoni me mjekun tuaj.

/rtsh.al/