RTSH 24 Live

Kuzhinë

6 ushqime OMGj që nuk e dinit që ekzistonin

03/01/2024

6 ushqime OMGj që nuk e dinit që ekzistonin

Ushqimet e modifikuara gjenetikisht janë rritur nga organizma të gjallë që janë projektuar artificialisht në një laborator, duke rezultuar në një shumëllojshmëri që nuk ndodh në natyrë .

Disa nga tiparet e reja të krijuara në këto produkte pasqyrojnë nevojat bazë të zinxhirit të furnizimit ushqimor, të tilla si perimet që prodhojnë antiinsektet e tyre ose frutat që kërkojnë shumë më shumë kohë për t'u prishur. Këto modifikime janë tashmë të pabesueshme, por ka shkencëtarë me plane shumë më madhështore!

Qepë pa lot - Sunions, është varieteti i parë i qepëve që nuk djeg sytë, ajo është krijuar në Mbretërinë e Bashkuar nga kryqëzimi i varieteteve të buta të qepëve derisa bënë atë që ishte e sigurt edhe për sytë më të ndjeshëm. Thuhet se qepët kanë shije të ëmbël dhe mund të përdoren të gjalla në sallata.

Vezë medicinale -Shkencëtarët britanikë kanë zhvilluar një racë pulash të modifikuara gjenetikisht që mund të prodhojnë vezë që luftojnë kancerin! Pulat kanë gjene njerëzore të shtuar në ADN-në e tyre, të cilat më pas mund të gjenden në të bardhat e vezëve që ato bëjnë. Ato përmbajnë gjithashtu proteina komplekse mjekësore që funksionojnë në mënyrë të ngjashme me ilaçet që trajtojnë kancerin e lëkurës dhe sëmundje të tjera serioze, si artriti dhe skleroza e shumëfishtë.

Salmoni me rritje të shpejtë -Një kompani e quajtur AquaBounty Technologies ka zhvilluar një specie të modifikuar gjenetikisht të salmonit që rritet dy herë më shpejt se zakonisht. Procesi i rritjes së salmonit është aktiv vetëm për gjysmën e vitit, por i ashtuquajturi "AquaAdvantage Salmon" përjeton rritje gjatë gjithë vitit. Pati debate nëse ky super peshk ishte apo jo i sigurt për t'u ngrënë, por FDA e miratoi atë për shitje në SHBA në vitin 2015. Ai u anulua disa muaj më vonë dhe pasuan disa vite negociata ligjore. Që nga viti 2021, Salmon AquAdvantage u kthye në treg

Domate pa fara - Kjo duket si një ide e shkëlqyeshme për ata që nuk i pëlqejnë shumë farat në domatet e tyre, por është një ndryshim mjaft kompleks për t'u prezantuar në industrinë bujqësore duke pasur parasysh se farat janë një pjesë qendrore e procesit të fekondimit.

Mollë e kuqe -Mollët Redlove u zhvilluan nga një kultivues zviceran i bimëve i quajtur Markus Kobelt. Ai kishte vënë re se mollët me tul të kuq dukeshin bukur, por kishin një shije të pakëndshme të thartë. Kobelt kaloi 20 vjet duke kryqëzuar varietetet e mollëve për të krijuar pamjen dhe shijen perfekte.

Misri Bt- Misri Bt është një lloj misri i modifikuar gjenetikisht që është zhvilluar për të vepruar si pesticid i tij, duke reduktuar nevojën për pesticide kimike potencialisht të dëmshme. FDA e ka konsideruar Bt-misrin të jetë ekuivalent nga ana ushqyese me misrin e zakonshëm.

/rtsh.al/