RTSH 24 Live

Kuriozitete

2 pistoletat e Napoleonit u shitën në ankand për 1.69 milionë euro

09/07/2024

2 pistoletat e Napoleonit u shitën në ankand për 1.69 milionë euro

Dy pistoleta të perandorit francez Napoleon Bonaparte janë shitur në ankand për 1.69 milionë euro. Armët, të cilat u krijuan nga prodhuesi i armëve, Louis-Marin Gosset, pritej të arrinin midis 1.2 dhe 1.5 milionë euro.

Pistoletat u shitën në shtëpinë e ankandit Osenat pranë pallatit Fontainebleau ku Napoleoni u përpoq të vriste veten në 1814. Shitja e pistoletave vjen pasi ministria franceze e kulturës së fundi i klasifikoi ato si thesare kombëtare dhe ndaloi eksportin e tyre.

Armët janë të zbukuruara me ar dhe argjend dhe paraqesin një imazh të gdhendur të vetë Napoleonit.

Thuhet se ai donte t'i përdorte ato për të vrarë veten natën e 12 prillit 1814, pasi disfata e ushtrisë së tij nga forcat e huaja do të thoshte se ai duhej të hiqte dorë nga pushteti. Napoleoni ia dha pistoletat këshilltarit të tij Caulaincourt, i cili ua kaloi pasardhësve të tij.

Në shitje u përfshinë edhe kutia origjinale e pistoletës dhe aksesorë të ndryshëm, duke përfshirë një qese pluhuri dhe shufra të ndryshme për shtypjen e pluhurit.

Relikeve të Napoleonit janë shumë të kërkuara. Një nga kapelat tricorne që u bë pjesë e markës së tij u shit për 1.9 milionë euro në nëntor. Udhëheqësi historik u kthye në pushtet në 1815 pas mërgimit të tij në ishullin mesdhetar të Elbës, por vazhdoi të mposhtet në Betejën e Waterloo. Ai vdiq në 1821 pas dëbimit të tij të dytë në ishullin e Shën Helenës në Atlantikun Jugor.

/rtsh.al/