RTSH 24 Live

Rajoni

Zgjedhjet në Bosnje: Ndryshimi për mirë nuk ka gjasa

01/10/2022

Zgjedhjet në Bosnje: Ndryshimi për mirë nuk ka gjasa

Bosnja dhe Hercegovina shkon në zgjedhje të dielën, më 2 tetor. Edhe pse vendi është i pushtuar nga klientelizmi, korrupsioni dhe varfëria, nacionalistët në pushtet nuk duhet të kenë frikë nga disfata elektorale, shkruan Deutsche Welle.

Boshnjakët do të votojnë në një numër zgjedhjesh të dielën, më 2 tetor

Situata është serioze: "Nuk ka kërcënim për luftë në Bosnje dhe Hercegovinë, por kriza politike është shumë e thellë," tha Christian Schmidt, Përfaqësuesi i Lartë Ndërkombëtar (HR) për Bosnje dhe Hercegovinën, në një konferencë shtypi në kryeqytetin boshnjak. Sarajevë, në pranverë 2022.

Kjo nuk ishte hera e parë që Schmidt, një ish-ministër gjerman i bujqësisë, kishte theksuar peshën e situatës në vendin e Ballkanit Perëndimor. Në një raport drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së në nëntor 2021, ai paralajmëroi për "kërcënimin më të madh ekzistencial" për Bosnjën që nga fundi i luftës në 1995.

Kushtetuta e vendit përmend në mënyrë specifike tre "popuj përbërës" të Bosnjë-Hercegovinës: boshnjakët, serbët dhe kroatët. Janë partitë nacionaliste të këtyre tre popujve përbërës që po shkaktojnë kërcënimin për të cilin fliste Schmidt: Partia Boshnjake e Veprimit Demokratik (SDA), Aleanca Serbe e Social Demokratëve të Pavarur (SNSD) dhe Bashkimi Demokratik Kroat i Bosnjës dhe Hercegovinës ( HDZ).

Gjatë 27 viteve të fundit, këto parti kanë shkaktuar përçarje të thella politike brenda Bosnjës dhe kanë ndarë vendin mes tyre.

Trashëgimia e Marrëveshjes së Dejtonit

Populli i Bosnjës dhe Hercegovinës do të shkojë në kutitë e votimit më 2 tetor për të votuar në një sërë zgjedhjesh në nivele të ndryshme. Struktura shumë komplekse politike dhe administrative e Bosnjës është produkt i Marrëveshjes Kornizë të Përgjithshme për Paqe në Bosnje dhe Hercegovinë - e njohur gjithashtu si Marrëveshja e Dejtonit - e cila u ra dakord në bazën ajrore amerikane në Dejton, Ohio, në fund të vitit 1995.

Ndërsa Marrëveshja e Dejtonit i dha fund Luftës së Bosnjës, e cila filloi në 1992 dhe kushtoi rreth 120,000 jetë, ato krijuan gjithashtu një shtet ku parimi kombëtar është mbizotërues.

Një shtet, dy entitete

Dominimi i parimit kombëtar fillon me ndarjen e vendit në dy "entitete": Republika Srpska (RS), ku popullsia është kryesisht serbe e Bosnjës, dhe dhjetë kantonet e Federatës së Bosnje dhe Hercegovinës (FBiH), ku popullsia është kryesisht boshnjake dhe kroate boshnjake. Shumica e rajoneve kryesisht boshnjake dominohen nga SDA boshnjake, ndërsa rajonet më të mëdha kroate dominohen nga HDZ-ja kroate.

Çdo njësi ka parlamentin dhe qeverinë e vet. Presidenti dhe parlamenti i Republika Srpska do të zgjidhen më 2 tetor, si dhe parlamentet e Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës dhe kantoneve të saj. Në nivel kombëtar, Asambleja Parlamentare e Bosnjë-Hercegovinës dhe tre anëtarët e Presidencës së Bosnje-Hercegovinës (kryetari trepalësh i shtetit) do të zgjidhen në të njëjtën ditë.

Kompetencat e gjera të Përfaqësuesit të Lartë

Marrëveshja e Dejtonit krijoi gjithashtu Zyrën e Përfaqësuesit të Lartë (OHR), së cilës iu dhanë kompetenca gjithëpërfshirëse të njohura si "Fuqitë e Bonit". Kreu i kësaj zyre, Përfaqësuesi i Lartë, ngarkohet të monitorojë dhe, nëse është e nevojshme, edhe të drejtojë respektimin e dispozitave të marrëveshjeve të paqes. Në këtë aspekt, BNJ ka fuqinë për të rishkruar ligjet dhe për të shkarkuar politikanët e zgjedhur dhe nëpunësit civilë.

Mbi të gjitha këto, rendi politik në Bosnjën e pasluftës është ndërtuar ekskluzivisht mbi parimin etnik. Kjo do të thotë se vetëm ata që i përkasin njërit prej tre popujve përbërës kanë të drejta të plota votimi aktive dhe pasive në të gjitha nivelet e shtetit. Ata që i përkasin një prej pakicave të shumta të Bosnjës – romët, hebrenjtë dhe çdo qytetar që nuk dëshiron ta përkufizojë veten sipas ndonjë etnie të vetme – nuk mund të kandidojë për Presidencën e Bosnjës dhe Hercegovinës.

Nepotizmi, korrupsioni dhe "çelësi etnik"

Për partitë nacionaliste, i ashtuquajturi "çelës etnik" është fjalë për fjalë çelësi i fitimit dhe mbajtjes së pushtetit. Vëmendje i kushtohet jo vetëm përkatësisë etnike, por gjithashtu dhe mbi të gjitha përkatësisë politike partiake kur plotësohet pothuajse çdo post në administrata, në aparatin shtetëror dhe në shumë kompani shtetërore apo shtetërore të Bosnjës. Këto janë parakushte ideale për nepotizëm dhe korrupsion. Ata gjithashtu i lidhin grupet edhe më fort së bashku politikisht.

Një pasojë tjetër është se vendi është efektivisht i paqeverisshëm. Për shkak se partitë nacionaliste fokusohen para së gjithash në konsolidimin e ndikimit brenda grupeve të tyre përkatëse etnike, ato tregojnë pak interes për funksionimin e institucioneve të përbashkëta — apo edhe qendrore. Gjykata Kushtetuese e Bosnjës, për shembull, ka disa vende të lira për muaj të tërë, qeveria e Federatës së Bosnjë-Hercegovinës ka vite që punon vetëm në baza provizore dhe ligje të rëndësishme nuk mund të miratohen sepse parlamentet përkatëse bllokohen herë pas here. 

Shkatërrim nacionalist

Për t'i bërë gjërat edhe më keq, kreu i SNSD-së serbe, Milorad Dodik, i cili është gjithashtu përfaqësues i serbëve të Bosnjës në presidencën tre-anëtare të vendit, kërcënon rregullisht se Republika Srpska do të shkëputet. Duke vepruar kështu, Dodik mban si publikun boshnjak ashtu edhe përfaqësuesit e bashkësisë ndërkombëtare në vend në një lloj gjendjeje të përhershme të jashtëzakonshme.

Dodik mbështetet nga HDZ. Nacionalistët kroatë e justifikojnë mungesën e bashkëpunimit të tyre në institucionet e nivelit shtetëror me pakënaqësinë e tyre me ligjin zgjedhor që ata thonë se favorizon shumë boshnjakët në vend të kroatëve në Bosnje. Dragan Çoviq, lideri i HDZ-së, për shembull, është ankuar se përfaqësuesi aktual i kroatëve në presidencën prej tre anëtarësh, Zheljko Komsic, është zgjedhur kryesisht nga qytetarët boshnjakë. Çoviç thotë se kjo do të thotë se Komsiç - një socialdemokrat dhe jo-nacionalist - nuk përfaqëson kroatët e Bosnjës.

Po në lidhje me SDA-në? Partia boshnjake, e cila e portretizon veten si një garantuese e një shteti të përbashkët boshnjak, tregoi sërish kohët e fundit se është gjithashtu plotësisht e aftë të godasë daullen nacionaliste. E pakënaqur me njoftimin e Përfaqësuesit të Lartë se donte të ndryshonte ligjin zgjedhor, gjoja në favor të kroatëve, SDA organizoi protesta masive jashtë Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë në Sarajevë. Kryetari i SDA-së, Bakir Izetbegoviq, madje foli për "mundësinë e rezistencës së armatosur". Christian Schmidt më pas hoqi dorë nga planet e tij, në vend të kësaj duke prezantuar vetëm një numër ndryshimesh më të vogla teknike.

Mbështetje nga jashtë

Nacionalistët në Bosnje kanë përkrahës edhe jashtë vendit. Dodik, për shembull, shfaqet rregullisht me presidentin serb Aleksandar Vuçiq dhe nuk e kupton faktin se kryeqyteti serb, Beogradi, është më i rëndësishëm për të sesa kryeqyteti boshnjak, Sarajeva.

Kërkesat e Çoviçit kanë mbështetjen e politikanëve kryesorë në kryeqytetin kroat, Zagreb.

Izetbegoviç, nga ana e tij, praktikisht mburret se sa i afërt është ideologjikisht, politikisht dhe madje edhe personalisht me presidentin turk Rexhep Tajip Erdogan.

Bosnja e dëmtuar nga ngërçi politik

Vitet e ngërçit politik të shkaktuar nga taktikat bllokuese të partive nacionaliste dhe mentorëve të tyre në vendet fqinje të Bosnjës e kanë shkatërruar Bosnjën, e cila tani renditet e 110-ta nga 180 vende në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të Transparency International.

Ekonomia e Bosnjës është një nga më të dobëtat në Evropë. Varfëria është e përhapur dhe papunësia është rreth 16%. Një numër në rritje i njerëzve po largohen nga vendi. Rreth gjysmë milioni janë larguar që nga viti 2013 dhe rreth 170,000 emigruan vetëm në vitin 2021. Popullsia e Bosnjë-Hercegovinës ishte pak më pak se 4.4 milionë në vitin 1991. Deri në vitin 2020, ajo kishte rënë në vetëm 3.3 milionë.

Rrugë e gjatë drejt anëtarësimit në BE

Shumica e atyre që kanë emigruar kanë shkuar në shtetet anëtare të BE-së. Anëtarësimi në BE ka qenë synimi i deklaruar i të gjitha forcave politike në vend për më shumë se 25 vjet. Megjithatë, edhe pse Bosnja ka aplikuar zyrtarisht për anëtarësim në vitin 2016, ajo është ende larg statusit të kandidatit. Brukseli hartoi një listë kontrolli prej 14 kërkesash që do të duhej të plotësoheshin përpara se të paktën zyrtarisht të hapej rruga drejt negociatave të pranimit. Deri më sot, asnjë nga këto kërkesa nuk është përmbushur.

Nuk ka gjasa që zgjedhjet e së dielës të sjellin ndonjë ndryshim për mirë në Bosnje. Nisur nga e gjithë kjo, vlerësimi i Përfaqësueses së Lartë se të paktën nuk ka asnjë kërcënim për luftë në vendin e Ballkanit Perëndimor është qetësues. ( Marrë nga Detsche Welle)