RTSH 24 Live

Teknologji

Zbulohet ekzoplaneti me shenja të shkrirjes bërthamore në brendësinë e tij

23/01/2023

Zbulohet ekzoplaneti me shenja të shkrirjes bërthamore në brendësinë e tij

Astronomët kanë përdorur lëkundjet e lehta të një ylli për të zbuluar një ekzoplanet të ri që tregon shenja të shkrirjes bërthamore në thelbin e tij.

Një ekip ndërkombëtar studiuesish, i udhëhequr nga profesori Sasha Hinkley i Universitetit të Exeter, ka zbuluar një ekzoplanet të ri që rrotullohet rreth një ylli, i cili është rreth 130 vite dritë nga Toka dhe rreth 30% më i madh se Dielli.

Studiuesit konfirmuan ekzoplanetin e largët duke përdorur instrumentin GRAVITY të një teleskopi të madh, i cili funksionon duke përdorur interferometrinë optike për të sinkronizuar katër teleskopët kryesorë të VLT dhe më pas për të funksionuar si një teleskop shumë më i madh.  

Kjo teknikë lejon GRAVITY-n të matë pozicionin e planetit në orbitën e tij me shumë saktësi, si dhe të masë spektrin e dritës të emetuar nga atmosfera e planetit, duke u mundësuar më tej astrofizikanëve të karakterizojnë atmosferën e tij.

Zbulimi shënon një përparim në kërkimin e botëve të reja dhe të largëta, pasi është një nga zbulimet e para të një planeti, prania e të cilit është konstatuar pjesërisht për shkak të lëvizjes astrometrike të yllit të tij pritës ndërsa ai lëviz nëpër qiell.

/rtsh.al/