RTSH 24 Live

Botë

Urdhër-arresti/ Kryeprokurori Khan: Putinin e pret fati i Millosheviçit

18/03/2023

Urdhër-arresti/ Kryeprokurori Khan: Putinin e pret fati i Millosheviçit

Kryeprokurori i Gjykatës Penale Ndërkombëtare ka deklaruar se Putin mund të dalë në gjyq për krime lufte gjatë agresionit rus në Ukrainë, pavarësisht argumenteve të Moskës se ajo nuk i nënshtrohet vendimeve të gjykatës.

Rusia është ndër vendet kryesore që nuk e kanë nënshkruar traktatin që solli krijimin e gjykatës.  Duke pasur parasysh këtë, ka shumë pak gjasa që Putini t'i dorëzohet juridiksionit të gjykatës, transmeton CNN. 

Kryeprokurori Karim Khan vuri në dukje gjyqet historike të kriminelëve nazistë të luftës së Dytë Botërore, kasapit të Ballkanit Slobodan Millosheviç dhe ish-udhëheqësit liberian Charles Taylor, si shembuj të figurave në dukje të paprekshme por që u përballën me drejtësinë.

Të gjithë ata ishin individë të fuqishëm, të fuqishëm dhe megjithatë e gjetën veten në salla të gjyqit,” tha ai.

Ky veprim ka bërë tashmë histori duke e bërë Putinin kreun e parë të një shteti anëtar të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, ndaj të cilit është lëshuar një urdhër arresti.

/rtsh.al/