RTSH 24 Live

Teknologji

TikTok gjobitet me 345 mln euro për shkelje të ligjit të BE për të dhënat mbi llogaritë e fëmijëve

15/09/2023

TikTok gjobitet me 345 mln euro për shkelje të ligjit të BE për të dhënat mbi llogaritë e fëmijëve

TikTok është gjobitur me 345 milionë euro për shkeljen e ligjit të BE-së për të dhënat në trajtimin e llogarive të fëmijëve, duke përfshirë dështimin për të mbrojtur përmbajtjen e përdoruesve të mitur nga publiku.

Mbikëqyrësi irlandez i të dhënave, i cili rregullon TikTok në të gjithë BE-në, tha se aplikacioni video kishte kryer shkelje të shumta të rregullave.

Ai zbuloi se TikTok kishte vendosur llogaritë e përdoruesve fëmijë në një cilësim publik si parazgjedhje si lejimi i komenteve publike për ato llogari, moskontrollimi i llogarisë nga një kujdestarë si dhe nuk ka marrë parasysh siç duhet rreziqet që u vinin nën 13-vjeçëve në platformë.

Komisioni Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave (DPC) tha se përdoruesit e moshës 13 deri në 17 vjeç u drejtuan përmes procesit të regjistrimit në një mënyrë që rezultoi në vendosjen e llogarive të tyre publike, që do të thotë se çdokush mund të shohë përmbajtjen e një llogarie ose të komentojë mbi të.

Veçoritë Duet dhe Stitch, të cilat lejojnë përdoruesit të kombinojnë përmbajtjen e tyre me TikTokers të tjerë, u aktivizuan gjithashtu si parazgjedhje për moshat nën 17 vjeç.

Vendimi i DPC vjen pasi TikTok u gjobit me 12.7 milion paund në prill nga rregullatori i të dhënave në Mbretërinë e Bashkuar për përpunimin e paligjshëm të të dhënave të 1.4 milion fëmijëve nën 13 vjeç, të cilët po përdornin platformën e tij pa pëlqimin e prindërve. Komisioneri i informacionit tha se TikTok kishte bërë "shumë pak, apo asgjë" për të kontrolluar se kush po përdorte platformën./ The Guardian

/rtsh.al/