RTSH 24 Live

Lifestyle

Testi i gjakut tregon nëse organet po plaken shpejt apo ngadalë

07/12/2023

Testi i gjakut tregon nëse organet po plaken shpejt apo ngadalë

Shkencëtarët besojnë se mund të bëjnë një test gjaku për të kontrolluar se sa shpejt plaken organet e brendshme të një personi dhe madje të parashikojnë se cilat prej tyre së shpejti mund të dështojnë.

Ekipi i Universitetit Stanford thotë se ata mund të monitorojnë 11 pjesë kryesore të trupit, duke përfshirë zemrën, trurin dhe mushkëritë.

Ata i kryen provat në mijëra të rritur, kryesisht të moshës së mesme ose më të vjetër. Një në pesë të rritur mjaft të shëndetshëm të moshës mbi 50 vjeç mund të ketë të paktën një organ që plaket shpejt, sugjerojnë rezultatet.

Dhe një deri në dy në çdo 100 mund të kenë disa organe që testohen më të vjetra se vitet e tyre të jetës.

Ndërsa ideja e kontrollit mund të duket e frikshme, por mund të jetë një mundësi për të ndërhyrë dhe për të ndryshuar kursin, thonë studiuesit. Njohja se cilat organe janë në rënie të shpejtë mund të ndihmojë në zbulimin e problemeve shëndetësore që mund të shfaqen, sipas studiuesve./BBC

/rtsh.al/