RTSH 24 Live

Kuriozitete

Teorikisht i banueshëm, shkencëtarët kanë zbuluar një planet në madhësinë e Tokës

25/05/2024

Teorikisht i banueshëm, shkencëtarët kanë zbuluar një planet në madhësinë e Tokës

Dy ekipe shkencëtarësh kanë zbuluar një planet teorikisht të banueshëm, më të vogël se Toka, por më i madh se Venusi, që rrotullohet rreth një ylli të vogël rreth 40 vite dritë larg.

Ekzoplaneti, i quajtur Gliese 12b, rrotullohet rreth një ylli xhuxh të kuq të ftohtë që ndodhet në yjësinë e Peshqve dhe është rreth 27% e madhësisë së diellit tonë dhe 60% e temperaturës së tij, sipas dy studimeve të publikuara të enjten në The Astrophysical Journal Letters dhe Monthly, njoftimet e Shoqërisë Mbretërore Astronomike.

Meqenëse ylli i tij është shumë më i vogël se dielli, Gliese 12b ende bie brenda zonës së banueshme, distanca ideale larg një ylli ku mund të ekzistojë uji i lëngshëm, edhe pse ai përfundon orbitën e tij çdo 12.8 ditë.

Duke punuar mbi supozimin se ekzoplaneti nuk ka atmosferë, shkencëtarët llogaritën temperaturën e sipërfaqes së tij që të jetë rreth 42 gradë Celsius.

"Ne kemi gjetur botën më të afërt, tranzit, të butë, me madhësinë e Tokës, të vendosur deri më sot," tha Masayuki Kuzuhara, një asistent profesor projekti në Qendrën e Astrobiologjisë në Tokio dhe bashkëdrejtues i një prej ekipeve kërkimore me Akihiko Fukui, asistent profesor i projektit në Universitetin e Tokios, në një deklaratë.

Pasi të jenë identifikuar planetët në madhësinë se Tokës, shkencëtarët më pas mund t'i analizojnë ato për të përcaktuar se cilët elementë gjenden në atmosferat e tyre dhe, më e rëndësishmja, nëse uji është i pranishëm për të mbështetur jetën.

“Ka vetëm një pjesë të vogël ekzoplanetësh që kemi gjetur që janë kandidatë të mirë për këtë. Dhe ky është zbulimi ynë më i afërt dhe kështu është një zbulim mjaft i madh,” tha Larissa Palethorpe, një studente doktorature në Universitetin e Edinburgut dhe University College London./ CNN

/rth.al/