RTSH 24 Live

Teknologji

Teleskopi Webb gjen shenja jete në një planet 120 vite dritë larg nga Toka

13/09/2023

Teleskopi Webb gjen shenja jete në një planet 120 vite dritë larg nga Toka

Ujërat mund të rrjedhin në sipërfaqen e një planeti që shtrihet rreth 120 vite dritë nga Toka, sipas provave të reja të zbuluara nga teleskopi hapësinor James Webb.

Hetimi me observatorin e bazuar në hapësirë, një nga instrumentet më të avancuara të astronomisë në funksion, zbuloi se ekzoplaneti K2-18b mund të ketë disa karakteristika kryesore të një planeti që mund të mbështesë trupat e ujit dhe jetën.

Ekzoplaneti ndodhet brenda zonës së banueshme të yllit, ose Goldilocks dhe është 8.6 herë më i madh se Toka. Një analizë e vëzhgimeve të Webb zbuloi se planeti ka metan të bollshëm dhe dioksid karboni në atmosferën e tij.

Prania e këtyre molekulave që përmbajnë karbon, së bashku me mungesën e amoniakut, mund të tregojnë një atmosferë të pasur me hidrogjen që rrethon një botë oqeanike, sipas një njoftimi për lajmet e NASA-s .

Karboni konsiderohet blloku ndërtues i formave të jetës në Tokë. Teleskopi Hapësinor Hubble fillimisht zbuloi prova të avullit në atmosferën e ekzoplanetit. Gjetja, e përshkruar në një studim në shtator 2019 , i ndihmoi shkencëtarët të hynin në K2-18b për studime të mëtejshme.

Teleskopi Webb, i cili mund të zbulojë dritën infra të kuqe të padukshme për syrin e njeriut, kërkoi saktësisht se cilat elemente janë paraqitur në atmosferën e planetit.

Dhe vëzhgimet e fundit të planetit lënë të kuptohet se një molekulë shumë e veçantë, e quajtur sulfid dimetil, mund të jetë e pranishme në K2-18b.

Në Tokë, sulfidi dimetil "prodhohet vetëm nga jeta", sipas NASA-s. Pjesa më e madhe e DMS në atmosferën e Tokës emetohet nga fitoplanktoni në mjediset detare./CNN/

/rtsh.al/