RTSH 24 Live

Teknologji

Studimi: Varësia nga interneti ndryshon kiminë e trurit tek adoleshentët

05/06/2024

Studimi: Varësia nga interneti ndryshon kiminë e trurit tek adoleshentët

Të rinjtë me varësi nga interneti përjetojnë ndryshime në kiminë e trurit të tyre, të cilat mund të çojnë në sjellje më të varura, sugjeron hulumtimi.

Studimi, i botuar në revistën PLOS Mental Health, shqyrtoi kërkimet e mëparshme duke përdorur imazhe funksionale të rezonancës magnetike (fMRI) për të ekzaminuar se si rajonet e trurit ndërveprojnë te njerëzit me varësi nga interneti.

Ata zbuluan se efektet ishin të dukshme në rrjetet e shumta nervore në trurin e të rinjve dhe se kishte rritje të aktivitetit në pjesë të trurit kur pjesëmarrësit pushonin.

Në të njëjtën kohë, pati një rënie të përgjithshme në lidhjen funksionale në pjesët e trurit të përfshira në të menduarit aktiv, i cili është rrjeti ekzekutiv i kontrollit të trurit përgjegjës për kujtesën dhe vendimmarrjen. Hulumtimi zbuloi se këto ndryshime rezultuan në sjellje dhe tendenca të varësisë tek adoleshentët, si dhe ndryshime të sjelljes të lidhura me shëndetin mendor, zhvillimin, aftësinë intelektuale dhe koordinimin fizik.

Studiuesit shqyrtuan 12 studime të mëparshme që përfshinin 237 persona të moshës 10-19 vjeç me një diagnozë formale të varësisë nga interneti midis 2013 dhe 2023.

Pothuajse gjysma e adoleshentëve britanikë kanë thënë se ndihen të varur nga mediat sociale, sipas një sondazhi të këtij viti.

 “Adoleshenca është një fazë vendimtare zhvillimore gjatë së cilës njerëzit kalojnë nëpër ndryshime të rëndësishme në biologjinë, njohjen dhe personalitetin e tyre. Si rezultat, truri është veçanërisht i prekshëm nga dëshirat e lidhura me varësinë nga interneti gjatë kësaj kohe, të tilla si përdorimi kompulsiv i internetit, dëshirat për përdorimin e mediave sociale.

Gjetjet nga studimi ynë tregojnë se kjo mund të çojë në ndryshime potencialisht negative të sjelljes dhe zhvillimit që mund të ndikojnë në jetën e adoleshentëve. Për shembull, ata mund të luftojnë për të mbajtur marrëdhënie dhe aktivitete shoqërore, të gënjejnë për aktivitetin në internet dhe të përjetojnë ushqyerje të parregullt dhe gjumë të ndërprerë”, tha Max Chang, autori kryesor i studimit.

Chang shtoi se ai shpresonte që gjetjet të demonstronin si varësia nga interneti ndryshon lidhjen midis rrjeteve të trurit në adoleshencë, gjë që më pas do të lejonte që shenjat e hershme të varësisë nga interneti të trajtoheshin në mënyrë efektive./ The Guardian

/rtsh.al/