RTSH 24 Live

Kuriozitete

Studimi: Humbja e biodiversitetit, nxitësi kryesor i shpërthimeve të sëmundjeve infektive

09/05/2024

Studimi: Humbja e biodiversitetit, nxitësi kryesor i shpërthimeve të sëmundjeve infektive

Humbja e biodiversitetit është nxitësi më i madh mjedisor i shpërthimeve të sëmundjeve infektive, duke i bërë ato më të rrezikshme dhe më të përhapura, ka zbuluar një studim.

Sëmundjet e reja infektive janë në rritje dhe ato shpesh kanë origjinën nga kafshët e egra. Në meta-analizën e botuar në revistën Nature, studiuesit zbuluan se nga të gjithë "nxitësit e ndryshimit global" që po shkatërrojnë ekosistemet, humbja e specieve ishte më e madhja në rritjen e rrezikut të shpërthimeve. Humbja e biodiversitetit u pasua nga ndryshimet klimatike dhe futja e specieve jovendase.

"Humbja e biodiversitetit, ndryshimet klimatike dhe speciet e futura rritin sëmundjet”, tha studiuesi kryesor Prof Jason Rohr. Ekspertët analizuan afro 1000 studime të nxitësve mjedisorë globalë të sëmundjeve infektive, duke mbuluar të gjitha kontinentet me përjashtim të Antarktidës. Ata shikuan si ashpërsinë ashtu edhe prevalencën e sëmundjes tek bujtësit, kafshët dhe njerëzit.

Ekipi u fokusua në pesë nxitës të ndryshimit global, humbja e biodiversitetit, ndryshimi i klimës, ndotja kimike, speciet jo-vendase dhe humbja e habitatit. Rezultatet e tyre ishin të njëjta për sëmundjet njerëzore dhe jo njerëzore.

Studiuesit thonë se reduktimi i emetimeve, zvogëlimi i humbjes së biodiversitetit dhe parandalimi i specieve pushtuese mund të ndihmojnë në uljen e barrës së sëmundjeve. "Ne shpresojmë që analizat tona do të lehtësojnë kontrollin e sëmundjeve, zbutjen dhe përpjekjet e mbikëqyrjes globalisht," shkruajnë studiuesit në letër.

/rtsh.al/