RTSH 24 Live

Kuriozitete

Sot është Dita Botërore e Kursimeve

31/10/2023

Sot është Dita Botërore e Kursimeve

Dita Botërore e Kursimeve, nxjerr në pah domosdoshmërinë e kursimit për të ardhmen. Ka shumë arsye pse dikush duhet të kursejë, duke përfshirë pensionin, arsimin, blerjen e pronës, martesën, etj. Në situata të caktuara, kursimi ka qenë shpëtimtar pasi ndihmon për të kapërcyer situata të papritura fatkeqe.

Dita Botërore e Kursimeve u vendos më 31 tetor 1924, gjatë Kongresit të 1-rë Ndërkombëtar të Bankës së Kursimeve në Milano , Itali. Profesori italian Filippo Ravizza e shpalli këtë ditë "Ditën Ndërkombëtare të Kursimit" në ditën e fundit të kongresit. Në rezolutat e Kongresit të Kursimeve u vendos që 'Dita Botërore e Kursimeve' të jetë një ditë e përkushtuar ndaj promovimit të kursimeve në të gjithë botën.

Ideja e Ditës Botërore të Kursimeve nuk lindi nga asgjëja. Kishte disa shembuj të ditëve që ishin të përkushtuara ndaj idesë së kursimit të parave për të fituar një standard më të lartë jetese dhe për të siguruar ekonominë, për shembull në Spanjë ku u festua dita e parë kombëtare e kursimit në 1921, ose në Shtetet e Bashkuara. shtetet. Në vende të tjera, si Gjermania, besimi i njerëzve te kursimet duhej të rikthehej pasi shumë prej tyre kishin humbur kursimet e tyre në reformën monetare gjermane të vitit 1923 .

Në ditët e sotme fokusi i bankave që organizojnë Ditën Botërore të Kursimeve është në vendet në zhvillim , ku shumë njerëz janë pa bankë. Bankat e kursimeve luajnë një rol të rëndësishëm në rritjen e kursimeve në këto vende me disa fushata dhe iniciativa të tilla si puna me organizatat joqeveritare për të dyfishuar numrin e llogarive të kursimeve të mbajtura nga të varfërit.

/rtsh.al/