RTSH 24 Live

Kuriozitete

Skulpturat më të famshme të të gjitha kohërave

09/11/2023

Skulpturat më të famshme të të gjitha kohërave

Skulpturat kanë qenë një pjesë jetike e historisë njerëzore për mijëra vjet. Nga qytetërimet e lashta deri në kohët moderne, ato janë përdorur për të përshkruar perëndi, heronj, njerëz të zakonshëm dhe madje edhe objekte. Nga “Davidi” i Mikelanxhelo-s tek “Porta e Reve” të Anish Kapoor-it, këto skulptura ikonike janë vepra përcaktuese të epokave dhe krijuesve të tyre.

Venusi i Willendorf, 28,000–25,000 pes - E zbuluar në Austri në vitin 1908, kjo figurë e vogël e një gruaje është gdhendur nga një gur gëlqeror olitik dhe i lyer me okër të kuq. Tani është i ekspozuar në Muzeun e Historisë Natyrore në Vjenë, Austri.

Busti i Nefertitit, 1345 pes - E zbuluar për herë të parë në vitin 1912 brenda rrënojave të Amarnës, kjo skulpturë ka qenë një simbol i bukurisë femërore që atëherë. Një përfaqësim i mbretëreshës Nefertiti, besohet se ajo sundoi si faraone për një kohë pas vdekjes së Akhenaten, ose si bashkëregjente e Tutankhamun. Disa egjiptologë besojnë se ajo ishte në të vërtetë nëna e mbretit Tut!

Diskobolus nga Myron, 460-450 pes – “Myron's Discobolus” është një skulpturë e lashtë greke që është bërë një nga veprat më ikonike të artit të antikitetit klasik. Statuja origjinale prej bronzi për fat të keq humbi, por është e njohur përmes kopjeve të shumta romake.

Laocoön dhe djemtë e tij, shekulli i 2-të para Krishtit -Një nga pjesët më të famshme të skulpturës së antikitetit romak, “Laocoön dhe Bijtë e Tij” u zbulua në Romë në 1506 dhe u zhvendos në Vatikan, ku qendron edhe sot e kësaj dite. Skulptura përshkruan priftin trojan Lakun “Laocoön” dhe djemtë e tij Antiphantes dhe Thymbraeus duke u sulmuar nga gjarpërinjtë e detit.

Fitorja me flatra e Samotrakës, shekulli II pes - E gërmuar në ishullin grek të Samothracës nga Charles Champoiseau në 1863, kjo kryevepër qëndron në Muzeun e Luvrit. Ndërsa Greqia kërkon kthimin e skulpturës.

"Pietà" nga Mikelanxhelo, 1498–1499 -E vendosur në Vatikan, kjo statujë mbresëlënëse prej mermeri përshkruan Marinë duke mbajtur trupin e pajetë të Jezusit pasi ai u kryqëzua. Konsiderohet si një vepër kryesore e skulpturës italiane të Rilindjes.

"David" nga Mikelanxhelo, 1501-1504 -Kjo kryevepër nga Rilindja Italiane është 5.17 metra e lartë. E bërë prej mermeri. I porositur nga Opera del Duomo për Katedralen e Firences, Davidi përshkruan fitoren e tij mbi Goliathin. Në 1873, ajo u zhvendos në Galerinë Akademia dhe një kopje u instalua në vendndodhjen e saj origjinale.

Perseu me kokën e Medusës, 1804–1806 - Canova konsiderohet të jetë një nga skulptorët më të mëdhenj të fundit të shekullit të 18-të. Interpretimi i tij në mermer i heroit mitik grek Perseus, i cili mishëron stilin neoklasik, është në fakt një nga dy versionet. E para qëndron në Vatikan në Romë, ndërsa tjetra qëndron në Gjykatën Evropiane të Skulpturës së Muzeut Metropolitan të Artit të Nju Jorkut.

/rtsh.al/