RTSH 24 Live

Teknologji

Sinjali i radios vite dritë larg mund të zbulojë sekretet e universit

22/01/2023

Sinjali i radios vite dritë larg mund të zbulojë sekretet e universit

Astronomët zbuluan një sinjal të thellë në hapësirë, duke përdorur një truk kozmik të parashikuar fillimisht nga Ajnshtajni. Astronomët kanë marrë sinjalin më të largët të këtij lloji nga një galaktikë e largët dhe mund të hapë një dritare në mënyrën se si u formua universi ynë.

Sinjali rekord i frekuencës radio, i marrë nga teleskopi Giant Metrewave Radio (GMRT) në Indi, erdhi nga galaktika e vendosur 8.8 miliardë vite dritë nga Toka, që do të thotë se sinjali u emetua kur universi ishte afërsisht një e treta e moshës së saj aktuale.

Sinjali është një linjë emetimi nga elementi më primordial i universit. Ky element ekzistonte në të gjithë kozmosin si një mjegull e trazuar nga e cila u formuan yjet dhe galaktikat e para. Astronomët kanë kërkuar prej kohësh për sinjale të largëta nga hidrogjeni neutral me shpresën për të gjetur momentin kur yjet e parë filluan të shkëlqejnë, por këto sinjale kanë rezultuar të vështira për t'u dalluar, duke pasur parasysh distancat e jashtëzakonshme të përfshira.

Një studim i ri, i botuar në revistën Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, tregon se një efekt i quajtur lente gravitacionale mund të ndihmojë astronomët të zbulojnë provat e hidrogjenit neutral.

Tani që studiuesit kanë gjetur një mënyrë për të hetuar retë e hidrogjenit të paarritshme më parë, ata duan ta përdorin atë për të përmirësuar hartimin e universit përgjatë epokave të ndryshme kozmologjike me shpresë që të përcaktojnë momentin kur yjet e parë filluan të shkëlqejnë.

/rtsh.al/