RTSH 24 Live

Teknologji

Siguria kibernetike, Peleshi: Investojmë në sisteme te reja dhe kapacitete njerëzore!

21/11/2023

Siguria kibernetike, Peleshi: Investojmë në sisteme te reja dhe kapacitete njerëzore!

“Siguria kibernetike-sfidë për mbrojtjen dhe sigurinë” ishte tema e Konferencës së organizuar nga Akademia e Forcave të Armatosura dhe Instituti Kërkimor Shkencor Ushtarak.

Pjesë e kësaj konference ishte edhe Ministri i Mbrojtjes, Niko Peleshi. Duke sjellë në vëmendje sulmet kibernetike të vitit të kaluar që goditën Shqipërinë, ministri Peleshi foli edhe për mësimet që shteti dhe institucionet nxorën nga kjo ngjarje.

“Koha tregoi se nuk ka rëndësi nëse je vend i madh apo i vogël, por duhen zhvilluar kapacitetet në këtë domein. Kërcënimin në këtë domein ne e kemi të provuar nga viti i kaluar. Ne jemi nga vendet e para për shërbimet online, krahasuar edhe me vende të zhvilluara se ne në Evropë. 95% e shërbimeve publike janë online. Por kjo sjell me vete rrezikun dhe kërcënimin e sigurisë. Jemi akoma në hapat e parë, ndonëse pas sulmeve të vitit të kaluar kemi bërë një ristrukturim të kapaciteteve kombëtare të sigurisë kibernetike, kemi bërë investime edhe në infrastrukturë teknologjike, kemi bërë dhe në sektorë civilë. Megjithatë sado të investosh në infrastrukturë nëse nuk plotësohet i gjithë ekosistemi nuk mund të kemi sukses. Krahas investimeve në infrastrukturë duhet të kemi nevojë edhe për kapacitetet njerëzore”, u shpreh gjatë fjalës së tij në këtë konferencë ministri i Mbrojtjes.

Peleshi tha se ky është viti i tretë që në Akademinë e FA vijon masteri në Siguri Kibernetike, ndërsa foli për rishikimin e pagave të specialistëve të lartë të teknologjisë së informacionit, për të qenë më konkurrues në treg.

Gjatë fjalës së tij, Peleshi foli edhe për zhvillimet në fushën e inteligjencës artificial.

“Unë inkurajoj stafin që do të punojë në Qendrën e Inovacionit, që të identifikojmë temat tona të kërkimit shkencor, të ngremë grupet e kërkimit shkencor rreth këtyre temave. Ne po punojmë me Akademinë e FA të hapim edhe një master të ri të Inteligjencës Artificiale”, theksoi ministri Peleshi.

Pjesë e konferencës shkencore ishte edhe Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të FA, gjeneral brigade Arben Kingji, komandantë dhe drejtorë të FA, përfaqësues nga Ministria e Brendshme, Akademia e Sigurisë , Universiteti i Tiranës dhe Universiteti Luarasi.