RTSH 24 Live

Lifestyle

Si po dëmton shëndetin tuaj ndotja akustike

14/02/2024

Si po dëmton shëndetin tuaj ndotja akustike

Popullsia globale po rritet, dhe po kështu po rriten qytetet, aeroportet, trafiku dhe shumë burime të tjera të ndotjes akustike. Shumica prej nesh janë subjekt i sasive të tepërta të zhurmës çdo ditë. Edhe nëse jetoni në qytet dhe jeni mësuar me një mjedis të zhurmshëm , kjo nuk do të thotë domosdoshmërish se truri është i mësuar dhe për fat të keq, ka pasoja serioze për këtë ekspozim ndaj niveleve jo të shëndetshme të zhurmës.

Çfarë është ndotja akustike? - Çdo tingull i padëshiruar në mjedis mund të konsiderohet si ndotje akustike nëse konsiderohet mjaft i lartë. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e përkufizon zhurmën mbi 65 decibel (dB) si ndotje akustike.

Çfarë e shkakton ndotjen akustike? - Ndotja akustike mund të shkaktohet nga një sërë gjërash të ndryshme, duke përfshirë trafikun, avionët, ndërtimet, hekurudhat, kafshët dhe njerëzit.

Si matet ndotja akustike? - Zhurma është zë, kështu që matet në decibel (dB). Sa më i lartë të jetë dB, aq më tej lëviz zëri . Kjo është arsyeja pse ju ende dëgjoni një aeroplan shumë të zhurmshëm edhe pse është shumë larg.

Decibel - Një natë e qetë në fshat ose në një zonë periferike është zakonisht rreth 20-30 dB. Për hir të krahasimit, një bisedë e rregullt zakonisht është rreth 60 dB. Makinat dhe kamionët mund të variojnë nga 70 deri në 90 dB, në varësi të llojit të rrugës dhe distancës. Për shembull, një autostradë do të jetë më e zhurmshme se një rrugë e qytetit dhe sa më shumë t'i afroheni, aq më e zhurmshme bëhet.

Më shumë se një shqetësim - Ndotja akustike mund të jetë e bezdisshme, por disa njerëz thjesht mësohen me të sidomos ata që jetojnë në qytet. Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërish se ndotja akustike nuk po dëmton shëndetin mendor dhe fizik të këtyre njerëzve.

Efektet – Ndotja akustike prish cilësinë e gjumit, gjë që mund të ketë pasoja katastrofike për shëndetin si fizike ashtu edhe psikologjike. Këto përfshijnë ankthin, depresionin, presionin e lartë të gjakut, goditjen në tru dhe sëmundjet e zemrës.

/rtsh.al/