RTSH 24 Live

Lifestyle

Shenjat që dallojnë se jeni një person inteligjent

24/11/2022

Shenjat që dallojnë se jeni një person inteligjent

Me siguri në ndonjë rast jeni tunduar të zbuloni nivelin tuaj të inteligjencës. Sipas disa studimeve, nuk është e nevojshme të plotësohen teste komplekse për të ditur afërsisht shkallën e inteligjencës së çdo personi. Revista Business Insider bashkoi disa hulumtime dhe arriti në përfundimin se ekzistojnë 7 shenja që i dallojnë njerëzit inteligjentë .

Një hulumtim i kryer nga disa epidemiologë norvegjezë synonte të shqyrtonte radhën e lindjes dhe koeficientin intelektual duke analizuar rreth 250,000 individë midis moshës 18 dhe 19 vjeç dhe nxori përfundimin se ka një koeficient intelektual prej 103 IQ.

Këto të dhëna u krahasuan me koeficientin e inteligjencës së të lindurve të dytë dhe të të tretëve dhe u konfirmua se vëllezërit më të mëdhenj kanë një avantazh për sa i përket inteligjencës në krahasim me vëllezërit e tjerë . Për të shpjeguar këtë rezultat janë formuluar disa hipoteza duke përfshirë një që pretendon se të lindurit  e parë i nënshtrohen një kërkese më të madhe nga prindërit e rinj të cilët preferojnë të jenë më të ngurtë sesa lejues.

Në vitin 2013, Universiteti i Minesotës kreu një studim që analizonte implikimet e rendit dhe ç’organizimit në kreativitet . Ekspertët arritën në përfundimin se pjesëmarrësit që jetonin në dhoma të rrëmujshme ishin më kreativë sesa ata që jetonin në dhoma jo të rrëmujshme. Kjo për faktin se mjediset e çrregullta duket se e qetësojnë një shkëputje nga konvencionalizmat dhe gjenerojnë ide inovatore.

Glenn Schellenberg kreu një studim në të cilin u verifikua se fëmijët 6-vjeçarë që kishin marrë 9 muaj mësime piano dhe vokale kishin një IQ më të lartë se ata që kishin marrë vetëm mësime teatrale ose nuk kishin marrë pjesë në asnjë kurs shtesë.

Ka shumë studime që kanë zbuluar se njerëzit në ankth mund të jenë më të zgjuar në fusha të caktuara. Një hulumtim përfshiu 126 studentë universitarë të cilëve iu kërkua të deklaronin se sa shpesh ndjenin shqetësime dhe ankth.

Në vitin 2012 u krye një analizë e 2000 çifteve binjake dhe u zbulua se vëllai që filloi të lexonte më herët ishte më inteligjent pasi mori një rezultat mesatar më të lartë në testet e aftësive njohëse. Të dish të lexosh që në moshë të re ofron një nxitje në aftësitë tona verbale dhe joverbale.

Shumica e fëmijëve kanë një model të ngjashëm të zhvillimit të gjuhës dhe kalojnë nëpër të njëjtat faza. Dallimi midis një fëmije inteligjent dhe një fëmije më pak inteligjent është se i pari i kalon këto faza zhvillimi më shpejt.

/rtsh.al/