RTSH 24 Live

Botë

Shefi i Bankës Qendrore: Lufta do t'i kushtojë Izraelit mbi 67 mld dollarë

30/05/2024

Shefi i Bankës Qendrore: Lufta do t'i kushtojë Izraelit mbi 67 mld dollarë

Guvernatori i Bankës Qendrore të Izraelit Amir Yaron ka bërë të ditur se lufta e vazhdueshme me grupin terrorist të Hamasit është planifikuar t'i kushtojë Izraelit 67 miliardë dollarë në shpenzime për mbrojtjen, shpenzime për nevoja civile dhe të ardhura të humbura nga taksat në vitet 2023 deri në 2025.

Duke folur në një konferencë për mediat, Yaron paralajmëron se kostot e sigurisë dhe të luftës civile janë "të rëndësishme" dhe paraqesin një barrë buxhetore.

Përveç kësaj, buxheti i ardhshëm i sigurisë pritet të rritet në mënyrë të përhershme dhe të ketë një ndikim makroekonomik, shton ai, duke paralajmëruar kundër dhënies së një "çeku të bardhë" ushtarak.

“Një ekonomi e begatë kërkon siguri dhe siguria kërkon një ekonomi të begatë. Prandaj, lufta nuk duhet të sjellë me vete një çek bosh për shpenzimet e përhershme të mbrojtjes dhe duhet të gjenden balancat e duhura”, thotë Yaron në një konferencë në Kolegjin e Studimeve Akademike të Menaxhimit.

Një përmbledhje e vlerësimit të fundit të kostos së luftës tregon se pothuajse gjysma e shpenzimeve të luftës do të nevojiten për të përmbushur nevojat e mbrojtjes së vendit dhe për shpenzimet civile deri në vitin 2025, duke përfshirë koston e evakuimit të civilëve dhe sigurimi i strehimit për të evakuuarit, si dhe dëmtime të tjera.

Banka Qendrore parashikon shuma të tjera të ardhura tatimore të humbura për shkak të luftës dhe ato për të kompensuar dëmet e drejtpërdrejta të luftës.

/rtsh.al/