RTSH 24 Live

Teknologji

SHBA akuzon Apple për monopolizimin e tregut të smartfonëve

21/03/2024

SHBA akuzon Apple për monopolizimin e tregut të smartfonëve

Shtetet e Bashkuara kanë ngritur një padi historike kundër Apple, e cila akuzon gjigantin e teknologjisë për monopolizimin e tregut të smartfonëve dhe shtypjen e konkurrencës.

Në padi, departamenti i drejtësisë pretendon se kompania përdori fuqinë e saj për të kufizuar konkurrentët, si dhe opsionet në dispozicion të konsumatorëve.

Apple është zotuar se do ta luftojë “fuqishëm” padinë dhe i mohon pretendimet. Është hera e tretë që kompania paditet nga departamenti i drejtësisë që nga viti 2009.

Padia, e depozituar në një gjykatë federale në Nju Xhersi, pretendon se Apple përdori "një seri rregullash ndryshimi të formës" në një përpjekje për të "penguar inovacionin" dhe "mbyti" konkurrentët.

Në një deklaratë, Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland tha se kompania "minon aplikacionet, produktet dhe shërbimet që përndryshe do t'i bënin përdoruesit më pak të varur nga iPhone, do të promovonin ndërveprimin dhe kostot më të ulëta për konsumatorët dhe zhvilluesit".

Garland shtoi se nëse Apple nuk sfidohet, ajo do të vazhdojë të "forcojë monopolin e saj të smartfonëve".

Ankesa liston një sërë hapash "anti-konkurruese" të ndërmarra nga kompania, duke përfshirë bllokimin e aplikacioneve me funksionalitet të gjerë, shtypjen e shërbimeve celulare të transmetimit të cloud, kufizimin e kuletave digjitale të palëve të treta dhe "zvogëlimin e funksionalitetit" të orëve inteligjente që nuk janë prodhuar nga kompania. BBC

/rtsh.al/