RTSH 24 Live

Teknologji

Sa të rrezikshme janë turbulencat e ajrit?

31/08/2023

Sa të rrezikshme janë turbulencat e ajrit?

Fluturimi është mënyra më e sigurt për të udhëtuar. Sipas hulumtimeve të fundit nga Universiteti i Harvardit, ka një në 11 milionë shanse për të humbur jetën në një fluturim, një në 185,000 që kjo të ndodhë me makinë, një në 10,000 me biçikletë dhe madje një në 5,000 me motoçikletë.

E megjithatë, ndërsa njerëzit që kanë frikë të lëvizin me dy ose katër rrota janë të rrallë, ka të panumërt nga ata që kanë frikë nga udhëtimet me avion, e gjitha është çështje perceptimi.

Turbulenca e lehtë, e moderuar ose e rëndë krijohet nga përzierja e ajrit për shkak të përplasjes së masave të nxehta dhe të ftohta. Nganjëherë quhet "xhep ajri" për shkak të ndjesisë së rënies kur shtyhet poshtë, por kjo është e pasaktë.

Në fakt, ajri është gjithmonë shumë i pranishëm për të mbështetur aeroplanin, duke gjeneruar të ashtuquajturën "ngritje" në krahë, d.m.th. forcën nga poshtë lart e cila kundërshton gravitetin dhe që së bashku me shtytjen e motorëve lejon avionin për të fluturuar.

Sipas të dhënave të Administratës Federale të Aviacionit të SHBA-së, vetëm 8% e aksidenteve ndodhin në lartësi dhe kur kjo ndodh, në 70% të rasteve përgjegjësia i atribuohet faktorit njerëzor. Prandaj, turbulencat janë të frikshme, por nuk janë të rrezikshme për aeroplanin.

Rreziku më i madh për një avion në lartësi është ai i përballjes me shqetësime si breshër dhe rrufe megjithatë avioni është projektuar për t'i bërë ballë.

Pietro Rinaldi, një pilot ekspert i sigurisë në aeroport shpjegon se “Aeroplanët janë të pajisur me radarë moti me rreze deri në 300 km dhe pilotët janë në gjendje, në marrëveshje me kontrollorët e trafikut ajror, të parashikojnë shqetësime dhe t'i shmangin ato, devijimin e rrugës, ndryshimin e lartësisë së fluturimit ose uljen në ndalesa emergjente”.

/rtsh.al/