RTSH 24 Live

Lifestyle

Sa kohë i duhet trupit që të shërohet nga helmimi ushqimor?

06/02/2024

Sa kohë i duhet trupit që të shërohet nga helmimi ushqimor?

Kushdo që është përballur me helmimin nga ushqimi e di se është një përvojë që askush nuk dëshiron ta përsërisë. Koha që i duhet trupit tuaj për tu pastruar varet nga sasia e mikrobeve që shkaktojnë helmimin nga ushqimi, sipas Mitzi Baum, CEO i “Stop Foodborne Illness”, një organizatë e shëndetit publik që mbron përmirësimet në ushqim.

Shumica e rasteve të helmimit nga ushqimi janë të lehta dhe përmirësohen pas disa ditësh pushimi në shtëpi, megjithëse ka disa raste të rralla në të cilat një person do të ketë nevojë për kujdes të menjëhershëm mjekësor. Nuk ka asnjë mënyrë të saktë për të parashikuar se sa do të zgjasë helmimi nga ushqimi, por ka mënyra për ta bërë procesin e rikuperimit të shkojë më lehtë.

Si fillon helmimi nga ushqimi?

Helmimi i shkaktuar nga ushqimi ndodh kur konsumoni një ushqim ose pije të kontaminuar. Kjo mund të ndodhë kur mikroorganizmat hyjnë në një mjedis me kushte optimale për rritje. Shumica e baktereve ose viruseve që shkaktojnë helmim rriten në mënyrë eksponenciale në ushqim. Kjo mund të vijë nga ngrënia e ushqimit të lënë jashtë për shumë kohë në temperaturën e dhomës, së bashku me ushqimin e papërpunuar. Bakteret si E. coli, Staphylococcus aureus dhe salmonela mund të dyfishojnë numrin e tyre në më pak se 20 minuta në ushqim, sipas Departamentit të Bujqësisë të SHBA-së .

Sa shpejt mund të helmoheni nga ushqimi?

Njerëzit shpesh mendojnë se helmimi nga ushqimi ndodh menjëherë, por nuk është gjithmonë kështu. Koha që u duhet njerëzve për të ndjerë efektet e helmimit nga ushqimi varet nga lloji i baktereve, sipas Nima Majlesi, drejtoreshë e toksikologjisë mjekësore në Spitalin Universitar Staten Island. Disa baktere mund të kenë një periudhë inkubacioni prej një deri në dy ditë. Bakteret krijojnë toksina që mund t'ju sëmurin brenda 30 minutave deri në tetë orë pas konsumimit. Helmimi ushqimor zakonisht fillon me ngërçe në stomak, të përziera dhe të vjella.

Sa kohë duhet për t'u shëruar nga helmimi ushqimor?

Nëse helmimi nga ushqimi vjen nga toksinat e shkaktuara nga stafilokoku, sëmundja nuk duhet të zgjasë më shumë se një ditë . Njerëzit priren të shërohen nga helmimi ushqimor brenda një deri në dy ditë, por rastet mund të zgjasin në dy deri në katër javë pas ekspozimit, tha Dr. Pratima Dibba, një gastroenterologe në Zyrat Mjekësore të Manhatanit citon CNN.

/rtsh.al/