RTSH 24 Live

Teknologji

Rreziqet nga Inteligjenca Artificiale, shkencëtarët thirrje liderëve botërorë: Duhen marrë masa urgjentisht!

21/05/2024

Rreziqet nga Inteligjenca Artificiale, shkencëtarët thirrje liderëve botërorë: Duhen marrë masa urgjentisht!

Veprim më të fortë, por edhe zgjim ndaj rreziqeve që paraqet inteligjenca artificiale kanë kërkuar ekspertët nga liderët botërorë. Në Samitin e dytë për Sigurinë e Inteligjencës Artificiale që nis sot në Seul dhe do të zgjasë deri nesër, shkencëtarët kryesorë të kësaj fushe po i bien kambanës së alarmit.

Ata po u bëjnë thirrje liderëve botërorë që të ndërmarrin veprime më të forta për rreziqet e saj, ndërsa vënë në dukje se progresi ka qenë i pamjaftueshëm që nga Samiti i parë i mbajtur gjashtë muaj më parë.

Në një artikull të botuar në revistën Science, 25 shkencëtarë nga SHBA, BE, MB dhe Kina raportojnë se në fakt nuk është bërë mjaftueshëm për të na mbrojtur nga rreziqet e teknologjisë.

Siç theksojnë ata, është e domosdoshme që liderët botërorë të marrin seriozisht mundësinë që brenda dekadës aktuale ose të ardhshme, mund të zhvillohen sisteme jashtëzakonisht të fuqishme të inteligjencës artificiale të përgjithshme, duke tejkaluar aftësitë njerëzore në shumë fusha kritike.

Në të njëjtën kohë, megjithëse qeveritë në mbarë botën kanë bërë disa përpjekje për të prezantuar udhëzimet fillestare, lëvizjet e tyre nuk janë në përputhje me potencialin për përparim të shpejtë që presin shumë ekspertë.

Për më tepër, ata zbulojnë se kërkimi aktual i sigurisë së Inteligjencës Artificiale mungon, me vetëm 1-3% të publikimeve që trajtojnë sigurinë. Ata theksojnë se as mekanizmat dhe as institucionet nuk ekzistojnë për të parandaluar keqpërdorimin e teknologjisë.

Shkencëtarët po u bëjnë thirrje qeverive të krijojnë organe ekspertësh për të mbikëqyrur inteligjencën artificiale, me shumë më tepër fonde sesa pritej./ CNN.gr

/rtsh.al/