RTSH 24 Live

Ekonomi

Rregullatori paralajmëron se emetimet e dioksidit të karbonit të Detit të Veriut mund të rriten

21/09/2022

Rregullatori paralajmëron se emetimet e dioksidit të karbonit të Detit të Veriut mund të rriten

Shifrat nga Autoriteti i Tranzicionit të Detit të Veriut (NSTA) tregojnë se emetimet totale ishin 14.6% më të ulëta se nivelet e vitit 2020, njofton BBC. Por ai paralajmëroi se pa investime të mëtejshme industria do të humbiste objektivin e saj për të përgjysmuar emetimet deri në vitin 2030.

Industria këmbënguli se kishte bërë "përparim të mirë" dhe ishte një hap tjetër më afër arritjes së objektivave të saj neto zero.

Gazrat serë nga nxjerrja e naftës dhe gazit përbëjnë rreth 4% të totalit të MB, që është pothuajse e njëjtë me një të tretën e të gjitha emetimeve të Skocisë.

Por për shkak se energjia është e rezervuar, prodhimi nga ujërat e Skocisë nuk llogaritet në auditimin e saj vjetor.

Raporti i NSTA ia atribuoi rënien e fundit të emetimeve një kombinimi të përpjekjeve të industrisë, ndërprerjes së Covid dhe një rënie të përgjithshme të prodhimit për mirëmbajtjen e vonuar.

Pothuajse tre të katërtat e këtyre emetimeve vijnë nga gjenerimi i energjisë për funksionimin e instalimeve, me ndezjen e gazit që përbën 22%.

Raporti tha se do të ishte një "sfidë" për të mbështetur reduktimet e emetimeve në vitet e ardhshme pasi operacionet kthehen në një model më të rregullt.

Reduktimi i emetimeve të prodhimit është një angazhim kyç si pjesë e marrëveshjes së tranzicionit të industrisë në Detin e Veriut me qeverinë.

Megjithëse ka pasur disa përparime fillestare, mbajtja e tij do të jetë e vështirë.

Shifrat janë ndihmuar nga çaktivizimi i disa platformave më të vjetra, më ndotëse, si Thistle Alpha në veri të Detit të Veriut.

Më tej, shpresohet se disa asete mund të mundësohen nga energjia elektrike e rinovueshme - në vend të gazit - brenda pesë viteve.

Por kriza e sigurisë energjetike e shkaktuar nga lufta në Ukrainë do të thotë se Deti i Veriut tani po funksionon me kapacitet pothuajse të plotë. ( Sipas BBC )