RTSH 24 Live

Kuriozitete

Qytetit më i madh në botë do të përfshi 5 vende dhe do të ketë një siperfaqe prej 1000 km

22/01/2023

Qytetit më i madh në botë do të  përfshi 5 vende dhe do të ketë një siperfaqe prej 1000 km

Një horizont plot rrokaqiej dhe një autostradë e shtrirë në gjatësinë e pesë vendeve, Afrika po bëhet shtëpia e megalopolit të parë në botë. Zona e përhapur shtrihet pothuajse 1,000 km përgjatë bregut perëndimor të Afrikës duke filluar në Abidjan dhe duke përfunduar në Lagos dhe mendohet të strehojë gjysmë miliardë njerëz brenda dekadave.

Afrika është në mes të një revolucioni demografik pasi popullsia e saj vazhdon të rritet. Gjithnjë e më shumë kulla të larta, zyra, komplekse tregtare dhe hotele po shfaqen përgjatë vijave bregdetare të pesë vendeve, duke i bërë kufijtë gjithnjë e më të paqartë.

Bota tani po shikon sesi megalopolisi i parë po evoluon ndërsa infrastruktura e saj vazhdon të zgjerohet, po ashtu do të zgjerohet edhe popullsia e saj. Afrika është shtëpia e 17 %  të qytetarëve të globit, me 1.4 miliardë.

Por deri në vitin 2100 OKB-ja parashikon se popullsia e saj pothuajse do të katërfishohet në katër miliardë banor ose 40 % e totalit të botës. Ekspertët besojnë se rreth gjysmë miliardë njerëz do të jetojnë brenda megalopolit që shtrihet nga Abidjan në Nigeri, në Lagos, në Bregun e Fildishtë përmes vendeve si Gana, Togo dhe Benin deri në këtë kohë. Edhe në të ardhmen e afërt, popullsia e mega rajonit do të rritet në 51 milionë deri në vitin 2035.

/rtsh.al/